whisky & sushi : itadakimasu

Dat whisky bij eten past, is geen nieuws. De krachtige en geraffineerde smaak van whisky combineert wonderwel met uitgesproken culinaire ingrediënten. The Tulip Glass ging voor u op prospectie : een avondje sushi met (vooral) Japanse whisky in 3 rondes. Smakelijk eten, of in het Japans : itadakimasu.

Sushi of sashimi?

Bij 'maki' worden rijst en andere ingrediënten in 'nori' - een soort zeewier - opgedraaid.

Bij ‘maki’ worden rijst en andere ingrediënten in ‘nori’ – een soort zeewier – opgedraaid.

De Japanse keuken is erg populair bij ons. En zeker in tijden van food paring, hobbykoks en kookclubs is het een ideale manier om samen te koken, keuvelen, leren en proeven. Workshops waar je Suchi (met rijst) of Sashimi (zonder rijst) leert maken zijn er tegenwoordig in overvloed. The Tulip Glass wil op deze trend voortbouwen, en een stap verder gaan. Doorgaans drinkt men thee bij sushi, of bier. Een enkeling durft het met sake, een rijstbrandewijn. Maar twee maal rijst – in de sushi en in de brandewijn – vinden veel Japanners dubbelop. Gelukkig heeft Japan nog een andere troef in petto : als het derde grootste exporterende land ter wereld heeft het een rijke whiskycultuur opgebouwd. Maar hoe combineert sushi, samen met pittige sauzen zoals sojasaus of wasabi, met deze hoogalcoholische, rijke drank? The Tulip Glass zocht een proefpanel bijeen en deed de test.

Onze gastheer serveerde twee schotels sushi,IMG_20131025_200427
telkens een combinatie van verschillende soorten : maki (de rijst en overige ingrediënten worden stijf in een vel ‘nori’ zeewier gewikkeld en in schijfjes opgediend), nigiri (geknede bolletjes rijst met vis of schaaldieren op gedrukt) en oshi (maki maar zonder zeewier). Bij elke schotel werden twee whisky’s geserveerd, telkens van een andere stijl. Zo kon het panel zelf aan de slag en de afweging maken welke Japanse whisky beter bij de sushi paste.

Geslaagde combinatie

Het panel was enthousiast over de combinatie sushi en whisky. De pittige wasabi, typische sojasaus en side disches van opgelegde gember en rettish, een radijsachtige groente, zorgden voor een aangename spanning met de karaktervolle whisky’s.

IMG_20131025_191405Bij de eerste schotel werden Yamazaki 10 en Yoichi 10 geserveerd : een zachte, fruitige whisky tegenover een licht-gerookte. De rokerige Yoichi 10 was een perfecte aanvulling op de rauwe vis. De fruitige Yamazaki vormde een mooie spanning met de naar mierikswortel neigende wasabi. De Yamazaki bleek een perfecte opener die mensen nieuwsgierig maakte. Maar niet iedereen vond de Yoichi even toegankelijk. Zeker voor de panelleden die niet al vertrouwd waren met (Schotse) whisky kwam de stap naar de Yoichi wat te vroeg.

Het thema bij de tweede schotel was vol versus delicaat. De romige Takesuru 12 stond tegenover de subtiele Yamazaki Bourbon barrel. Deze laatste, die door frisse citrustoetsen wordt gekenmerkt, vulde de rauwe vis perfect aan en maakte de wasabi en in rijstwijn opgelegde gember nog intenser. De vanillerijke Takesuru creëerde dan weer een aangename spanning met de pittige smaken, waardoor de aroma’s van vis en dip sausjes zich beter binden en als geheel tegenover de whisky gaan staan.

IMG_20131025_225256Tot slot werd er nog huisbereid roomijs met gebakken en in rum geflambeerde ananas geserveerd. De Japanse dessertkeuken,  die vaak fruit met specerijen combineert, was te hoog gegrepen. (Hier lonkt alweer een volgende nieuwe uitdaging. Ook het idee om een flink gesherriede Japanse whisky te serveren moest worden bijgestuurd. In de plaats kozen we voor een krachtige Kavalan Solist Sherry Cask. Deze eveneens Aziatische whisky kwam echter te nadrukkelijk op de voorgrond. Het contrast tussen de wrange en erg aanwezige houttannines en het erg zoete roomijs had een averechtse uitwerking. De typische toetsen van zwart fruit en koffie gingen hierbij verloren.

Deze sushi test was een bekoorlijk experiment, en smaakt naar meer !

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Reviews en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s