Tamdhu 10y (43%)

Het was heuglijk nieuws die ons in juni 2011 bereikt : Tamdhu was door Ian MacLeod Distillers (Glengoyne, 6 Isles, Smokehead) opgekocht en ging weer open. Het bleef wachten tot na de zomer van dit jaar voor de distilleerderij weer op orde was, en de nieuwe eigenaars uit de voorraad vaten deze knisperend volle whisky konden voorstellen. Met hoge verwachtingen werd bij ons het glas gevuld.

Tamdhu 10y (43%) (nieuwe botteling)

Tamdhu 10 (43%)

Tamdhu 10 (43%)

Kleur : Goud met een koperen schijn.

Geur : Een eerste ‘sniff’ geeft een wat springerige indruk, zelfs wat zwavelig. Met wat ademen herstelt deze whisky zich gelukkig snel. Wat granig, maar vooral de warme invloed van sherry : veenbessen, kruisbessen. Vanille tempert de neus, en brengt alle elementen in het gareel. Beheersd nu. Het rode fruit wordt zachter, romiger. Kruidige houttoetsen. Als een mand hout die klaarligt naast het haardvuur. Veenbesjes worden rozijnzoet. Best een vinnige alcoholtoets.

Smaak : Mout en alcohol bij een eerste contact. Maar zacht en vol. Romig. Appel, en zoete vanille als in roomijs. Vanille blijft lang hangen. Mooie fruittoetsen, met zelf een vleugje banaan. Rood fruit, appel, rozijn. Alcohol geeft een jeugdig, onbezonnen elan, terwijl het astringente van sherry en hout hem de nodige volwassenheid meegeven. Leuke twist.

Finish : Medium tot lang. Op het einde wat hooi?

Balans : Er zitten mooie momenten in deze whisky. Soms wat hoekig, of hoeken af. Vanille is, zonder in de schijnwerper te staan, een bindmiddel die de delen samenbrengt en bijeen houdt. Met hoge verwachtingen begonnen, en bijna had de eerste indruk (zwavel, springerig) ‘m de das om gedaan. Onterecht. Ontwikkelt mooi.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Notes, Tamdhu en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s