Tales from the tombes : het jaar 1586

Islay is een eiland dat tot de verbeelding spreekt. Niet alleen voor whiskyliefhebbers – er bevinden zich maar liefst 8 werkende distilleerderijen op dit eiland van 24km op 40km, met ronkende namen als Bowmore, Laphroaig, Ardbeg en Lagavulin – ook voor liefhebbers van de Schotse cultuur. Ooit lag hier de machtsbasis van de MacDonalds, een clan die op verschillende momenten de Schotse geschiedenis mee bepaalde. Ooit bezaten zij een Middeleeuws koninkrijk dat reikte van Ierland tot Inverness. En zij inspireerden grote dichters, zoals uit dit verhaal blijkt.

Duart Castle op Mull

Duart Castle op Mull

We tekenen omstreeks het jaar  1570. De Clan McDonald is aan de macht op Islay. Althans, ze bezitten het grootste deel van de gronden op het eiland. De rest van de gronden zijn in handen van de Clan MacLeans. Hun machtscentrum ligt op het nabijgelegen eiland Mull, onder de logge torens van het Duart Castle en in de persoon van het clanhoofd Sir Lachlan Mor MacLean.  Angus MacDonald, de 8e clanheer van het geslacht Dunnyvaig MacDonalds, regeert het eiland van uit het statige Mulindry House in het heuvelachtige binnenland. De naijver tussen beide is groot. Beide clans proberen elkaar land afhandig te maken. Kleine vetes, bewoners tegen elkaar opzetten, met oude grondrechten zwaaien. Het hoort tot de dagelijkse bezigheden van deze rivaliserende clans. Tot de Schotse koning James IV orde op zaken komt stellen.  Hij dwingt Agnus MacDonals en Lachlan MacLean elkaar de hand te schudden. En om de wankele vrede van een fundament te voorzien, bezegelt hij een huwelijk tussen Angus en Marie MacLean, de zuster van Lachlan. De vrede is broos, en beide clanheren volgen elkaars handelingen met argusogen, beducht voor mogelijke beledigingen en bedreigingen van elkaar.

Zestien jaren van gewapende vrede gaan voorbij. Maar wanneer Angus hoort dat Lachlan MacLean zijn gronden op Islay komt bezoeken, neemt hij dit op als een zware belediging en bedenkt een snood plan om onverlaat een lesje te leren. Hij nodigt Lachlan, die ook zijn schoonbroer, uit in zijn residentie, Mulindry House, onder het mom zijn naaste verwanten een gepaste ontvangst te geven. Sir Lachlan MacLean ruikt echter onraad en voelt er niet veel voor om op de uitnodiging in te gaan.  Maar wanneer Angus’ zoon James MacDonald en broer Ranald MacDonald Lachlan MacLean tegemoet komen op diens gronden om hem te begroeten,  stellen zij zich onder zijn gastheerschap. Met deze twee gijzelaars te gast weet Lachlan zich te machtig. Hij brengt Ranald als onderpand over naar zijn kasteel op Mull, namelijk Duart Castle. En samen met 86 gezanten en in hgezelschap van James als (vrijwillige) gijzelaar gaat hij tenslotte op de uitnodiging van Agnus in.

De gasten worden als prinsen ontvangen. Er wordt een uitzinnig feestmaal georganiseerd, waar de drank rijkelijk vloeit. En na het feest worden de gasten ondergebracht in een aanpalende gastenresidentie. Moe en voldaan leggen de gasten zich te slapen. En dit is het moment waarop Angus MacDonald had gewacht. Met 400gewapende man omsingelt hij het gastenverblijf, en eist dat Lachan naar buiten komt voor een tweegevecht. Lachlan MacLean, een eerder schuchtere verschijning tegenover de imposante Agnus, komt naar buiten. Maar zijn zwaard rust op de keel van Agnus’ zoon James. Lachlan eist de vrijlating van zijn mannen en een veilige doortocht over het eiland. Ook James smeekt zijn vader om zijn oom te sparen. Uiteindelijk doen beide clanhoofden water in de wijn, en komen ze tot een compromis. gaat akkoord om Lachlan niet te doden, op voorwaarde dat hij zijn gevangene blijft. En de 86 leden van de Clan MacLean wordt een vrije doortocht beloofd, op voorwaarde dat ze zich aan Angus MacDonald onderwerpen. Twee aanhangers weigeren echter om hun wapens aan de voeten van een MacDonald te werpen. Genadeloos worden ze in het gastenverblijf gedreven dat vervolgens tot op de grond wordt platgebrand.

De ruïnes van Dunnyvaig Castle op Islay

De ruïnes van Dunnyvaig Castle op Islay

Agnus eist de vrijalting van zijn broer in ruil voor het leven van Lachlan. Maar wanneer het nieuws van Lachlans overgave het eiland Mull bereikt, ontsteekt Allan McLean, een naaste vertrouweling van Lachlan, in een ongekende woede. Hij had gehoopt op meer macht en aanzien wanneer Lachlan door Agnus werd gedood, en zag dit nu aan zijn neus voorbij gaan. Al snel verspreidde het gerucht zich dat Allan McLean uit woede Agnus’ broer Ranald had vermoord. En wanneer dit gerucht Islay bereikt, is het  de beurt aan Angus om in woede te ontsteken. Uit wraak voor de dood van zijn broer laat hij elke dag twee mannen uit de clan McLean de keel oversneed voor de ogen van hun leider. En dit duurde tot alleen nog Lachlan McLean zelf overbleef. Maar wanneer Agnus McDonald Lachlan naar het executieveld begeleidt, valt hij van zijn paard en breekt hij zijn benen. De terechtstelling wordt uitgesteld. Gealarmeerd door de wrede moordpartij grijpt de Schotse koning James IV voor een tweede keer in. Met een indrukwekkende troepenmacht valt hij Islay binnen, en bevrijdt hij Lachlan. Agnus weet te ontsnappen uit de klauwen van de vorst en vlucht naar de burcht Dunyvaig, waar hij zich verschanst. Daar verneemt hij dat zijn broer nog leeft. Maar pas wanneer hij Ragnald weer in zijn armen heeft gesloten, toonde hij zijn spijt aan Lachlan MacLean. Uit boetedoening verbrandde Angus grote stukken van zijn vruchtbare gronden.

Van het Mulindry House, ooit een kasteel of op zijn minst een versterkt huis, is vandaag de dag niets meer over. De ruïnes van Dunnyvaig Castle liggen op een eiland voor de Lagavulin distilleerderij op Islay. Duart castle op het eiland Mull is nog steeds te bezichtigen. Men vertelt dat dit waargebeurde verhaal een Engels toneelschrijver inspireerde om één van zijn grootste werken te maken. William Shakespeare werd onder meer door dit verhaal geïnspireerd om Macbeth te schrijven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s