Malt Maniacs Awards 2013 (deel 1)

Malt Maniac Awards : de enige onafhankelijke?

Malt Maniac Awards : de enige onafhankelijke?

Terwijl Jim Murray zijn bijbel voor 2014 al vastlegde, werden gisteren de enige echt onafhankelijke whisky-awards uitgedeeld : The Malt Maniacs Awards (volledige lijst). Hoogdagen voor fervente whiskyliefhebbers. Het wordt tellen en rekenen, vergelijken, inschatten, debatteren en opnieuw inschatten. En wat het nog complexer (en plezanter) maakt is dat niet één persoon, maar een groep van 10 liefhebbers alle geselecteerde samples proefden en scoorden. Een eerste blik op de awards doet mij alvast mijmeren.

Hun principe is helder en duidelijk : de tien niet-proffesionele juryleden kregen alle samples blind te proeven. Elke sample scoorden ze op 100 punten. De gemiddelde score van alle juryleden samen per sample is de uiteindelijke score. De eindscores worden van hoog naar laag gerangschikt. Alles wat meer dan 90/100 heeft krijgt een gouden medaille, tussen de 85-90 verdient een zilveren medaille en scores van 80 tot 85 krijgen brons. Daarnaast wordt een indeling gemaakt volgens prijscategorie en beloont men de hoogste score per prijscategorie met een Award. Flessen boven 150€ behoren tot de ultra premium categorie, flessen tussen 150€ en 50€ behoren tot de premium categorie en flessen die minder dan 50€ kosten behoren tot de daily dram categorie.

Er is één absolute winnaar, de Supreme Winner. Daarnaast zijn er per prijscategorie ook awards voor het beste gesherriede, beste geturfde, beste ‘natural cask’ en is er per categorie een ‘eervolle vermelding’ : de ‘thumbs up award’. Op die manier krijgt de scoretabel een geniale diepte : niet alleen staan de scores van hoog naar laag, ook kunnen ze gerangschikt worden op prijscategorie, of op type (sherry, turf, …).

1. Awards in cijfers :

Er werden dit jaar 4 gouden medailles uitgereikt (gemiddelde score van 90+). Bij deze 4 zit slechts één Schotse whisky : een Family Cask van Glenfarclas van 23y oud. De andere 3 zijn van Aziatische makelij. De absolute winnaar is een 40y oude Karuizawa, een gesloten Japanse distilleerderij die momenteel flink gehypet wordt. Karuizawa is berucht om zijn volle gesherriede whisky’s. Er zitten geen onafhankelijke bottelingen tussen deze gouden medailles (rekening houdende dat Number One Drinks de wettige erfgenaam van het ter ziele gegane Karuizawa is). Alle 4 de gouden medailles zijn ‘single cask’ bottelingen. 3 van de 4 gouden whisky’s behoren tot de Ultra Premium categorie, 1 tot de Premium categorie. In 2012 werden er nog 12 gouden medailles uitgereikt.

Er werden 64 zilveren medailles uitgereikt (gemiddelde score tussen 85-90). 47 zilveren medailles komen uit Schotland (73%), 7 uit Azië, 4 uit Ierland, 1 uit de rest van de wereld (een Sullivan’s Cove uit Tasmanië). Van de 64 zilveren medailles zijn er 20 (31,25%) uitgesproken ex-sherry vaten en 17 geturfde whisky’s (26,6%). Van de 92 zilveren medailles zijn er 45 single casks (48,9%) en 47 small batch of standaard bottelingen (51,1%). 32 ‘zilveren’ whisky’s werden uitgebracht door een onafhankelijke bottelaar (34,8%). De restzijn officiële bottelingen (65,2%) uitgebracht door de distilleerderii/producent zelf. 15 zilveren medailles komen uit de Ultra Premium categorie (23,5%), 41 uit de Premium categorie (64%) en 8 uit de Daily Dram categorie (12,5%).

Er werden 92 bronzen medailles uitgereikt (gemiddelde score tussen 80 en 85). 67 bronen medailles komen uit Schotland (72,8%), 5 uit Azië, 8 uit Ierland, 7 uit de rest van de wereld (Australië en Frankrijk voornamelijk). Bij een 5-tal is het voor mij onduidelijk waar vandaan ze komen (of zijn blended whisky’s). 16 whisky’s zijn geturfd (17,4%). Het aandeel ex-sherry-vaten is moeilijk in te schatten, omdat dit bij heel wat deelnemers niet expliciet vermeldt wordt. Van de 92 bronzen medailles zijn er 34 door onafhankelijke bottelaars (37%) uitgegeven. 38  zijn single cask (41,3%) uitgaven. Van de bronze medailles komen 9 nominaties uit de Ultra Premium categorie (9,8%), maar liefst 52 uit de Premium categorie (56,5%) en tenslotte 31 uit de Daily Dram categorie (33,7%).

Als we het totaalplaatje van 160 medaillewinnaars bekijken, krijgen we volgend beeld : Wat hun afkomst betreft komen 115 van de 160 whisky’s uit Schotland (71,8%), 15 uit Azië (9,37%), 12 uit Ierland (7,5%) en 17 uit andere werelddelen. Het precieze aandeel van sherryvaten is moeilijk in te schatten, temeer omdat er heel wat finishes tussen de genomineerden zitten, of whisky’s die samengesteld zijn uit een mengeling van ex-sherry en ex-bourbon vaten. Bij de zilveren en gouden medailles wordt het vat meestal precies omschreven. Van de 68 gouden en zilveren medailles dragen er 24 een overduidelijk sherry-signatuur (35,3%). Van de 160 nominaties zijn er 35 geturfd (21,8%). Ook hier weer een randopmerking : het gaat om whisky’s met een expliciet turf karakter. 70 van de 160 whisky’s die een medaille werden door een onafhankelijke bottelaar (43,75%) op de markt gebracht, 90 door de distilleerderij/producent zelf (56,25%). En tenslotte waren 87 van de 160 whisky’s een single cask (54,3%). Van de 160 geselecteerde whisky’s behoren er 27 tot de Ultra Premium categorie (16,9%), 94 tot de Premium categorie (58,75) en 39 tot de Daily Dram categorie (24,3%).

Het lijkt mij dat de selectie voor deze Malt Maniacs Awards een evenwichtige selectie is van wat er op de markt te vinden is : ze bevat een everedig deel officiële bottelingen en onafhankelijke bottelingen. Het aandeel geturfde of zwaar gesherriede whisky’s springt niet uit de volledige selectie – het is ‘vanalles wat’. Wel lijkt het adagio ‘hoe duurder hoe beter’ en ‘hoe ouder hoe beter’ op te gaan volgens de scores van de Maniacs. Procentueel gezien zitten er duidelijk meer Ultra Premium en Premium categorie whisky’s bij de zilveren medailles in verhouding met de bronzen medailles.

Wie zelf aan de slag wil met de scores, vindt ze hier. Morgen komt een overzicht met enkele opvallendheden uit de Awards-score lijst.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Malt Maniacs Awards 2013 (deel 1)

  1. jonaspothelm zegt:

    Ach, deel 2 en deel 3 haalden de publicatie niet. Met al die cijferkes misschien maar beter ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s