Smokin’ Buffalo 5th edition ‘Ghent first class’ (56,7%)

Dit is alweer de vijfde keer dat de Smokin’ Buffalo op de markt komt – een Schotse whisky op maat gesneden voor AA Gent supporters. Ook deze keer sloegen The Bonding Dram en Whisky Import BELUX de handen in mekaar om een bijzonder vat te vinden. Het Duitse The Creative Whisky Company onder de deskundige leiding van David Stirk selecteerde een 9 jaar oud vat van een familiedistilleerderij uit de Speyside en liet deze voor 6 weken verder rijpen op een vat waar ooit Islay whisky in rustte. Dit werd het resultaat :

smoking-buffalo-sb5_300Kleur : Licht

Geur : Wit fruit op de voorgrond – witte druif, meloen met een scherpe medicinale toets. Een whisky met twee gezichten : witte fruit en rokerige dagen elkaar uit.

 Smaak : Hier domineert de fruitigheid. Wit fruit op de voorgrond, maar ook flink wat mandarijn en sinaasappel. Deze ‘probably Speyside’s finest’ rustte vermoedelijk op een ex-bourbon vat. De alcohol prikkelt, en geeft deze whisky een jonger imago dan hij in werkelijk heeft. Verdraagt een splash water.

Finish : Zachte fruitigheid primeert. Pas na een poos verschijnt een licht assig-rokerig accent.

Balans : Als experiment een geslaagde herhaling van wat zusterdistilleerderij Glenfiddich ooit met hun ‘Caoran Reserve‘ deden.  Zet de definitie van ‘Single Malt Whisky’ op scherp en daagt zo op z’n minst het ‘theoretische kader’ uit. De whisky zelf op zich voelt jong en dartelend aan. Bij de presentatie vertelde Bart van Whisky Import BeLux me dat hij wekelijks samples kreeg om het proces op de voet te kunnen volgen. Uiteindelijk kreeg de haalbaarheid van het project (het vat gebotteld op flessen op tijd hier krijgen na het vervullen van alle tax-, douane- en belastingsformaliteiten) voorrang op de smaakontwikkeling. Wat meer tijd had dit schichtige veulen wellicht wat meer getemd – en dan hadden we een beter berijdbaar paard voor ons gehad. Maar misschien hebben AA Gent supporters liever een furieuze merry of een ontketende hengst?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glenfarclas, Notes, Smoking Buffalo (The Bonding Dram) en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Smokin’ Buffalo 5th edition ‘Ghent first class’ (56,7%)

  1. Pingback: Dit was … april 2014 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s