Benrinnes 15y Sansibar (47,9%)

Nog zo’n nobele (relatief) onbekende distilleerderij : Benrinnes. Van nog zo’n (relatief) onbekende bottelaar : Sansibar. Over deze laatste kunnen we kort zijn. Het is een betrekkelijk nieuwe bottelaar die zijn wortels in Duitsland heeft. Deze eerste expressie die ik kon proeven heeft alvast mijn nieuwsgierigheid gewekt. ook Benrinnes lijkt op het eerste zicht weinig verleidelijk : een Diageo distilleerderij die het niet waard is opgenomen te worden in de Classic Malts range. Blendvuller met andere woorden. Buiten een semi-officiële Flora & Fauna botteling zijn we van onafhankelijke bottelaars afhankelijk wat de reputatie van deze distilleerderij betreft. En ook daar blijft het een relatief onbekende. En ongeliefd. Maar af en toe springt een exceptioneel vat ver boven het maaiveld uit, als we de experts mogen geloven. Nog een weetje? In 2003 verscheen Stronachie op de markt – een ‘bastard malt‘ (Single Malt whisky waarvan de distileerderij niet gekend is – bv. Finlaggan, Speyside’s Finest (door Douglas Laing op de markt gebracht) of Wilson & Morgan House Malt born on Islay). Awel, Stronachie blijkt gewoon Benrinnes te zijn.

Benrinnes 15y (Sansibar) 47,9%

Benrinnes-1998-15-Jahre-alt+SansibarKleur : donkerder dan goud

Geur : Overrijp fruit. Wat een vuile, stoffige tonen. Iets petroliumachtig. Ik ruik een offnote, enkele kenners naast mij ruiken avontuur.

Smaak : Overrijp fruit en alcohol (als in Sangria). Vlezig. Het knapperig korstje van rosbief (gemarineerd in Madeira) sissend op het barbecuerooster. Wat een complete verrassing. Heel fruitig ook.

Finish : Lang, warm en fruitig.

Balans : Mijn argwaan bij de neus wordt door de smaak helemaal weggehaald. Wat een ontdekking ! Benrinnes stijgt zeven stappen in mijn achting. Deze Benrinnes op Sherry springt misschien wel flink boven het maaiveld uit.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Benrinnes, Notes, Sansibar en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s