Tomatin Decades (46%)

Een niet zo heel recente botteling (2011) van de Tomatin distilleerderij, maar met wat zoeken is-ie zeker nog te vinden. Tomatin blijft wat betreft de standaardbottelingen voor mij wat in de ‘middenmoot’ hangen : mooie whisky die je niet omver blaast. En jammer genoeg niet erg bij blijft. De oudere bottelingen daarentegen verwonderen wel vaak. Deze versie is een vatting van vijf decennia Tomatin. Ter ere van zijn vijftig dienstjaren selecteerde master distiller Douglas Campbell enkele vaten die zijn hele cariëre overspannen. Het oudste vat werd in 1967 gevult, het jongste in 2005. Het resultaat is een avontuurlijke whisky. Van generatiekloof is er nauwelijks sprake.

Tomatin Decades (46%)

Tomatin Decades : generatiepact

Tomatin Decades : generatiepact

Kleur : Licht amber

Geur : Subtiel, ingetogen. Het fruit domineert. De oudere vaten laten zich kennen door de warme geur van boenwas, oude meubelen en tropisch fruit. Verder vernis en een ondertoon van turf. Wow, hoe zit dit ineen. Het oudere karakter domineert. Overrijp fruit, een laagje as. Tropisch fruit.

Smaak : Fruit en vanille vooraan. Fruit neigt naar het tropische, de vanille naar (gevernist) hout. En dan die voorzichtige rook daar doorheen. Geweldig ! Wat een heerlijk evenwicht. Van generatiekloof geen sprake. Hier word je stil van.

Finish : Lang

Balans : Het fruitige karakter komt overduidelijk van de oude Tomatin. Aan het begin van de 21ste eeuw experimenteerde Tomatin met lichtgeturfde varianten. Het subtiel-rokerige karakter moet van deze jongere expressies komen. Jong en oud vinden elkaar, zonder dat ze elkaar uitvlakken. Wat een speeltuin.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Notes, Tomatin en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s