Dit was … januari 2014

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Oude beloftes herhalen. Bijna gewist uit het collectieve geheugen, deze rubriek. Maar net op tijd terug om u van elke whiskyscheet op de hoogte te houden. De eerste knal vingen we rond de jaarwisseling al op : de Schotse whiskyindustrie bejubelde de verdubbeling van hun export wereldwijd op amper 10 jaar tijd. Verder bracht januari u dit :

4 januari 2014 : de Longship distilleerderij op Orkney krijgt Senior Advisor

logo-longship-v3-ansoIk moest ook even de wenkbrauwen fronsen. Bij mijn weten telt het Noord-Schotse eiland Orkney twee actieve distilleerderijen : Highland Park en Scapa (niet het kledijmerk). Maar Longship? Dat met veel poeha Jim Robertson als pion naar voor schuift? Robertson verdiende zijn pluimen in het verleden bij William Grant & Sons (Glenfiddich, Balvenie) en Highland Park, en is Keeper of the Quaich – een prestigieuze titel door de verzamelde bonzen uit de whiskyindustrie bedacht. Dat is algemeen geweten. Maar de Longship Distillery? Een duel met Highland Park om de meest Vikingachtige distilleerderij? Maar inderdaad, The Longship Distillery is een mistig nieuw project (founded 2013), gevoed vanuit Zweden maar gerealiseerd op Orkney. De precieze plaats wordt angstvallig geheim gehouden, en de productie start vermoedelijk in mei 2014. Een nieuwe distilleerderij om naar uit te kijken dus … De eerste whisky mogen we pas rond 2017 verwachten, de marketingmachine draait bij deze op volle toeren. Nu de ketels nog.

10 januari 2014 : Europa beschermt whisky

De Britse regering stuurt aan op een Europese bescherming van Schotse whisky. Zij verplichten producenten aan een aantal strenge (geografische) criteria, The Spirit Drinks Verificattion Scheme, voor ze binnen de Europese Unie kunnen verkopen. Producenten – zowel distilleerderijen als bottelaars en blenders – moeten zich verplicht registreren bij de Britse accijnzen autoriteit (de HMRC of HM Revenues and Customs) en aantonen dat ze aan alle Europese richtlijnen voldoen. Deze lijst zal gepubliceerd worden.

Met deze registratie wil de Britse regering kwaliteitsnormen inzake Schotse whisky verscherpen. De Schotse whiskyindustrie is een belangrijke groeimarkt voor Groot-Brittannië, en men vreest het uitmelken van het ‘merk’ Scotch. Verdere controle en bescherming moet kwaliteit blijven garanderen, en producenten buiten het UK afschrikken.

13 januari 2014 : Het Japanse Suntory doet een bod op Beam Inc

9568In haar gevecht om territorium, heeft de Japanse whiskyproducent Suntory een bod gedaan op het Amerikaanse Beam Inc. Suntory produceert niet alleen Japanse whisky (Suntory blended en de single malts Yamazaki en Hakushu), maar heeft ook voet op Schotse bodem, waar ze Morisson-Bowmore (Bowmore, Auchentoshan en Glen Garioch) bezit. Suntory is tenslotte verantwoordelijk voor Orangina, Schweppes en Pepsi op de Aziatische markt.

Beam Inc. produceert dan weer naast Jim Beam en Maker’s Mark bourbon ook Knob Creek rye whisky. Over de oceaan bezit het concern de distilleerderijen Ardmore en Laphroaig. Ze brengt onder meer de blended whisky Teacher’s, de Ierse whiskey’s Connemara, Tyrconnell en Kilbeggan en Canadese whiskey Canadian Club in handen. Een hele mondvol. En ik ben nog niet eens begonnen over tequila, rum, cognac, wijn, sherry, bier, … Soit.

Misschien kunt u straks kiezen : Bill Murray of Mila Kunis?

Misschien kunt u straks kiezen : Bill Murray of Mila Kunis?

Wanneer Suntory in haar opzet slaagt, wordt ze meteen de derde grootste alcoholproducent ter wereld. De grootste producenten blijven met stip Diageo op één en Pernod-Ricard op twee. Brown-Forman, de huidige nummer drie (het concern bezit onder meer Jack Daniël’s) zakt naar de vierde plaats.

16 januari 2014 : Clynelish wordt opgeknapt

In de grote refurbish operatie krijgt ook Clynelish een beurt, kondigt eigenaar Diageo aan. Eerder kondigde Diageo al een forse uitbreiding van de Glen Ord en Teaninich distilleerderij aan en de komst van een volledig nieuwe distilleerderij. Het mag dus nog ietsje meer zijn vioor deze drankgigant. Het plan is om een volledig nieuwe productielijn naast de bestaande te ontwikkelen, zodat de capaciteit van deze distilleerderij verdubbeld. Onder meer een nieuwe mash tun, 10 nieuwe wash backs en 6 nieuwe stills staan op het programma. Tussen neus en lippen door kondigde Diageo ook 6 nieuwe stills voor Glen Ord aan.

Clynelish%20distillery

O ja : een mash tun is de grote ketel waarin de gemalen mout wordt gemengd met heet water, zodat alle nodige stoffen er in opgelost raken. Dat water komt vervolgens in de wash back terecht waar, na toevoeging van gist, de fermentatie gebeurt. Het resultaat is een zoet soort bier dat tenslotte in koperen stills of alambieken wordt gedistilleerd. Het alcoholrijke goedje moet tenslotte nog drie jaar op eiken vaten rijpen voor het ‘whisky’ genoemd mag worden.

24 januari 2014 : Hoe Schots is Schotse whisky nog?

Whiskyproductie in Schotland neemt gigantische proporties aan. In die mate dat de Schotse landbouwers de vraag naar gerst nauwelijks kunnen bijhouden. Mouterijen sporen nu Engelse boeren aan om gerstrassen te kweken die geschikt zijn om distillaten uit te produceren. Immers, voor ‘(single) malt whisky’ mag men enkel gemoute gerst gebruiken. Die gerstrassen worden gekozen om hun ‘fermenteerbare elementen’. Met andere woorden : hoeveel alcohol valt uit één ton gerst te produceren? Want alcohol, daar gaat het uiteindelijk om.

In Engeland geoogst, in Schotland geleverd, aldus BBC News

In Engeland geoogst, in Schotland geleverd, aldus BBC News

De Schotse whiskyindustrie gaat er tot op heden prat op dat de volledige productie op Schots grondgebied gebeurt. Een stelling die, mede door het nog steeds groeiende succes van malt whisky, onder druk komt te staan. Om de groeiende vraag bij te houden, is de industrie bereid om concessies te maken. Desnoods gerst uit Denemarken of Duitsland, verklaart Bobby Anderson, distillery manager van de Speyburn distilleerderij, aan BBCNews. Kwaliteit en continuïteit van de gerst zijn belangrijker dan chauvinisme.

Op dit moment verwerkt de whiskyindustrie in het Verenigd Koninkrijk zo’n 800.000 ton gerst. Gemiddeld levert een ton gerst zo’n 450 tot 480 liter pure alcohol op. Naar schatting dus zo’n 375 miljoen liter pure alcohol, of 625 zwembaden vol. Ter vergelijking : brouwerijen in het Verenigd Koninkrijk verwerken jaarlijks 500.000 ton gerst.

27 januari 2014 : groen licht voor Garthbreck

logo-whisky-CWC Nog niet zo lang geleden waren we er als de kippen bij om een negende Islay distilleerderij aan te kondigen. Nu bereikt ons het nieuw dat Jean Donnay van The Celtic Whisky Company (Frankrijk) zijn toestemming binnen heeft om de distilleerderij uit te baten. De werken starten in mei, en in de herfst van 2015 wil Donnay in productie zijn. De distilleerderij zal uitsluitend geturfde whisky produceren. In de still room zullen twee ketels, verhit met een direct vuur, voor zo’n 60.000 liter alcohol per jaar zorgen. Maar dan moet ze nog tot 2018 rijpen voor wij ze mogen proeven …

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dit was … januari 2014

  1. Pingback: Dit was … februari 2014 | Daily expressions of sweet and sour

  2. Pingback: Dit was … maart 2014 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s