BenRiach (Asta Morris for TastToe Two) NAS (47,9%)

Bert Bruyneel lanceerde met zijn Aste Morris label een leeftijdloos maar bijzonder betaalbare reeks. Op het etiket prijken ‘schone prenten‘. Een heel bevallige Dalmore passeerde reeds mijn proeftafel. Vandaag is een iets toegankelijkere BenRiach aan de beurt. Hij viel me al eerder op, maar ik maakte geen notities. De voorliefde van Bert voor BenRiach is gekend. In aanloop naar zijn eigen label zette hij zijn naam onder verschillende expressies van deze Speyside distilleerderij. Op bezoek bij TastToeTwo mocht ik ‘m in alle rust nog eens proeven. Eigenaar Karel vertrouwde me toe dat het alcoholgehalte zorgvuldig werd overwogen. Een panel proefde hem op verschillende sterktes. Deze 47,9% werd unaniem gekozen.

benriach 47-9_asta_morris_for_tasttoe_twoKleur : Goud.

Geur : Vraagt wat tijd om zich te openen. Meteen na het inschenken wat weeë ‘putjesgeur’ – maar na enkele minuten is dat weg. Een flinke fruitmand opent zich, begeleid door een zoete vanille. Dit moet een actief vat geweest zijn. Erg peperig ook, en de indruk van een smeulend houtblok is niet ver weg. Abrikoos – zoet en droog. Later steeds meer appel en rozijn. Het fruit voert duidelijk de boventoon, daaronder frisse en pittige kruiden – zwarte peper vers van de molen en gember – zoete vanille en sappige eik (groene twijgjes). Wat een mooie neus voor zo’n jonge snaak.

Smaak : Ook hier domineert het fruit, en brengt zo de herinnering aan zwoele zomeravonden in de Provence naar boven. Weer abrikoos, maar ook – duidelijker – sinaasappel. Hier is de vanille nog duidelijker aanwezig dan in de neus. Flinke houterige en best pittige vanille. De houterige toetsen geven ook hier een ‘getoaste’ indruk. Hazelnoot ook. Wat soepel en vlot. Rozijnzoet.

Finish : Best lang. De houttannines van het actieve vat maken ‘m erd droog. Enkel vanille durft nog de uitdaging aan.

Balans : De nadrukkelijke aanwezigheid van fruit maakt deze whisky ouder dan hij is – geen leeftijd op de fles, de blijven we onder  jaar vermoed ik. Flink wat vanille versterkt het gevoel van een zeer actief vat. Firstfill? Toch zit er heel wat leven in deze whisky : flinke kruidigheid en duidelijke fruitaccenten springen alle kanten op. Onstuimig. Eveneens voor slechts 45€/fles (vergelijkbaar met de Dalmore). Niet twijfelen. Doen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Asta Morris, BenRiach, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s