Dit was … februari 2014

4 februari 2014 – Whisky hernieuwbare energiebron ?

Nee, we zijn niet gek geworden. Maar er is een oplossing voor ons energieprobleem in de maak : we produceren elektriciteit uit whisky. Of althans uit de restproducten van whisky. Geniaal, toch? In oktober berichtten we al over de voedzaamheid van restproducten uit de whiskyindustrie, maar een grote Schotse whiskyproducent gaat nu nog een stap verder. De Glenfiddich distilleerderij kreeg begin februari toestemming om een gas- en elektriciteitscentrale te bouwen op hun terreinen.

Glenfiddich : nu nog whisky, straks ook energieproducent.

Glenfiddich : nu nog whisky, straks ook energieproducent.

Glenfiddich zal uit afval van graan en uit het residu uit de stookketels gas en elektriciteit winnen, die ze vervolgens op het Britse stroomnet loslaten. De energiecentrale wordt gebouwd op een braakliggend terrein die eigendom is van William Grant & Sons, de eigenaars van Glenfiddich, en aan de teloor gegane Parkmore Distillery grenst. Wat is whisky toch een wonder !

6 februari : whisky business buiten Schotland

Het zijn niet alleen de Schotse distilleerderijen die positieve cijfers over hun omzet bekendmaken (zo maakte de Scotch Whisky Association bekend dat de omzet in export van whisky op 10 jaar verdubbelde). Ook niet-Schotse distilleerderijen profiteren mee van connemara-cask-strengthde whiskyboom. Zo voorspelt de ISA (Irisch Spirits Association) dat de omzet van Ierse whisky tegen 2020 zal verdubbelen. Een ‘boom’ aan nieuwe Ierse distilleerderijen ondersteunt deze voorspelling. Op dit moment brengen 4 distilleerderijen Ierse whisky op de markt. (Middleton (van Pernod-Ricard, waar o.m. Jameson wordt gedistilleerd), Bushmills (van Diageo), Cooley en Kilbeggan (beide van Beam Inc.).  Verder zijn er een aantal distilleerderijen in productie, maar brengen nog geen whisky op de markt (zoals Dingle, Alltech Craft en Echlinville). Maar ISA wijst er op dat nog meer projecten in de maak zijn. Basil-HaydenTegen 2020 voorspellen zij 15 actieve Ierse distilleerderijen. Maar ook de Amerikaanse Bourbon profiteert van de whiskyrage. Beam Inc. publiceerde haar jaarcijfers. In 2013 groeiden hun Bourbon’s Maker’s Mark en Basil Hayden maar liefst met respectievelijk 17% en 29% omzet. Ondanks een daling op de Aziatische markt. In makersmark2013 kwam Maker’s Mark nog in het nieuws met een voorstel om het alcoholgehalte te verlagen om aan de toenemende vraag te voldoen. Een voorstel die na een storm van protest snel weer werd ingetrokken. Ook vorige maand stond Beam Inc. centraal in deze nieuwsreeks met hun overname van de Japanse alcoholproducent Suntory.

20 februari 2014 – Nieuwe distilleerderij op Isle of Sky

Straks is Talisker niet meer de enige distilleerderij op Skye. Mossburn Distillers Ltd. hebben 5 miljoen £ veil om op het eiland een nieuwe distilleerderij te bouwen, de Torabhaig Distillery op het zuidoosten van het eiland. De distilleerderij krijgt haar onderdak in de  Torabhaig hoeve, een geklasseerd gebouw uit de 19e eeuw. Mossburn Distillers Ltd. is in handen van Neil Mathieson. Mathieson verdiende zijn sporen bij de Nederlndse producent en  importeur van sterke dranken “Eaux de Vie”. Neil Mathieson scheef reeds verschillende boeken over dranken zoals porto en champagne. Hij richtte in 2013 zijn Mossburn Distillers Ltd. op met als doel een eigen whisky distilleerderij te beginnen.

Nu nog een schets. Straks realiteit.

Nu nog een schets. Straks realiteit.

Eind 2015 wil Mathieson de spirit zien vloeien. En Mossburn Distillers hebben nog meer plannen. Zo onthulden zij onlangs ook het Jedforest Hotel in Jedburgh, 50 km ten zuidoosten van Edinburgh te willen omtoveren tot een distilleerderij. Mathiesen benadrukt wel dat dit laatste project nog in de ontwerpfase zit.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s