Whiskyfestival Gent 2014 : het verslag

Het was rustig op het internationale whiskyfestival Gent afgelopen weekend. Wellicht speelde het mooie weer hier een rol in. Je moest wel gek zijn om je met deze vroege zomer in de donkere krochten van het ICC Gent te verschuilen. Of je moest een missie hebben, zoiets als een af te halen pakje voor je naderende tasting. Wie toch naar Gent kwam , kreeg veel ruimte. Geen gedrum aan de stands maar tijd voor een persoonlijk verhaal. Nooit was het whiskyfestival in Gent zo gemoedelijk als afgelopen zondag.

Mark 'Whivie' Dermiul in volle actie

Mark ‘Whivie’ Dermiul in volle actie

Toch verklaarde niet alleen het mooie weer de opvallende rust. De organisatoren van het internationale whiskyfestival Gent koos nadrukkelijker om als ‘whiskyfestival’ verder te gaan, bijvoorbeeld door de Schotse beurs los te laten en in sterk afgeslankte vorm in het festival te integreren. Maar ze zijn lang niet de enige meer die whisky op de kaart wil zetten. Whiskyfestivals en evenementen schieten haast even snel als  de krokussen uit de grond dit jaar. Spirits in the Sky in Leuven, het festival voor onafhankelijke bottelaars in Aalst (voorheen in Geraardsbergen) en Spirits of the Sea in Koksijde komen meer in de kijker, terwijl Whisky Live Spa of Lindores Whisky Fest te Oostende zich nadrukkelijker op de whiskykenner richten. Ook kleinere initiatieven duiken op. Opendeurdagen of openflessendagen van handelaars of whiskyclubs duiken steeds vaker op. En hoewel het Internationale Whiskyfestival Gent volledigheid nastreeft – nagenoeg alle producenten van whisky waren aanwezig – de hoge inkomprijs (in vergelijking met andere festivals) hield meer mensen af dan dat ze er omarmde.

Ook op een andere manier was het whiskyfestival in Gent rustig.

Persoonlijke gesprekken met standhouders gaf het begrip 'drammen' een nieuwe invulling.

Persoonlijke gesprekken met standhouders gaf het begrip ‘drammen’ een nieuwe invulling.

Veel vertegenwoordigers brachten hun standaard bottelingen mee, maar meer niet. Akkoord, wie zocht vond leuke pareltjes. Maar geen ‘single cask bottelingen’ van BenRiach of Glendronach. Geen ‘limited releases’ van Bowmore of Auchentoshan. Te laat voor de nieuwe releases van dit najaar, te vroeg voor wat men dit voorjaar wil laten zien. De onafhankelijke bottelaars Wilson & Morgan en Scott’s Selection bijvoorbeeld stonden er vooral met releases van vorig jaar. Zelfs Diageo stelde enkel zijn ‘standaard’ Classic Malts tentoon – geen Talisker 18 of 25, geen Caol Ila 25. Wie zich zo presenteert, denkt niet aan de liefhebber maar richt zich op de kennismaker.

Misschien is deze trend, een hogere prijs voor minder aanbod, wel tekenend voor de hedendaagse whiskycultuur. Geen fantastisch lekkere bottelingen meer (of toch niet zonder exuberant prijskaartje), de o zo voortreffelijke whisky uit de overvloedige ’70 raken op, de industrie richt haar blik steeds nadrukkelijker oostwaarts. Johan ‘onversneden’ zag dit als reden om eerder dit jaar zijn whiskyblog op te geven, en ook whiskyblogger Ruben ‘Whiskynotes’ uitte zich kritisch naar de recentere evoluties in de whiskyindustrie.

Wie zijn tijd nam, vond pareltjes.

Wie zijn tijd nam, vond pareltjes.

Viel er dan helemaal niks te beleven op het Internationale Whiskyfestival Gent dit jaar? Integendeel. Mooie drams passeerden neus en lippen, zoals een haast onvergetelijke Glen Albyn 1975 van Gordon & MacPhail, straks voor een kleine 300€ verkrijgbaar in de handel. Ik kreeg eindelijk de kans op Talisker’s Port Ruige te examineren, en had boeiende gesprekken met standhouders. Zo vernam ik dat dit voorjaar een nieuwe versie van de Glenglassaugh Revival op de markt komt (die 6 jaar in plaats van 3 jaar rijpte – ik kijk er nu al naar uit om ze naast elkaar te plaatsen) en dat een tweede release van de Goldlys Cask Finishes op de markt komt. Het werd een meer dan aangename middag, kuierend tussen de stands, een fijn terugzien met heel wat mensen. Maar zonder een gevoel van overweldiging trok ik fietsend onder een heerlijke late namiddagzon huiswaarts.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Whiskyfestival Gent 2014 : het verslag

  1. Zaterdag was het er nog behoorlijk druk, zondag was het inderdaad rustig. Mooi verslag trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s