Glencadam 21y (46%)

Glencadam is een distilleerderij die al een tijd mijn aandacht trekt. Vooral hun ‘daily dram’ Glencadam 10y weet me telkens opnieuw te bekoren : clean, grassig, fijn en genoeg kruidigheid om onderhoudend te blijven. Topklasse. Ook de 15y is een mooie dram, met iets meer houtinvloeden. Maar het rustigere karakter van de 15y heeft m.i. niet de ‘punch’ van de 10y die altijd enthousiast voor je staat en je aandacht opeist. Inmiddels is er ook een 21y uit. Benieuwd hoe deze in het rijtje past.

 Glencadam 21y (46%)

Glencadam 21yKleur : Licht amber

Geur : Wat een heerlijke fruitigheid. De grassige toetsen zijn voller en zachter geworden, en doen floraal aan. Citroen is warme mandarijn geworden. Frisse kruiden van de eik zijn geëvolueerd tot een rijke notenmand. Vooral amandel. Meer rozijn ook. Maakt het verschil dat de 15y mist.

Smaak : Vol en zacht. Bekoort. Sinaasappel, en ook wat nectarine. Sappig. De eik voegt echt een dimensie toe. Erg notig, met een ondertoon van vanille. Amandel, peca. Zoethout ook. De frisse, cleane toetsen uit de 10y laten zich nog voelen in de eik-invloeden die doen denken aan jonge, lentegroene twijgen. Delicaat en complex. Onderhoudend.

Finsish : Kruidigheid houdt aan, vanille zwelt aan. Lang.

Balans : Mooie prestatie van deze vaak ondergewaardeerde distilleerderij. Ik ervaar de 15y nu meer als een brug tussen de ‘klassieke’ 10y en deze 21y : helpt om het plaatje te begrijpen, maar is minder uitgesproken. De zachte, frisse en vooral ‘cleane’ spirit van Glencadam laat zich verrassend goed rijpen. Omdat ze zelf op de achtergrond blijft, treedt de eik bevallig op de voorgrond.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glencadam, Notes en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s