Mackmyra Reserve for The Nectar #30300 Sherry cask (54,5%) 46 btls

Mackmyra is klaar om de wereld te verroveren. Mack wie? Mackmyra, een Zweedse whiskyproducent. Wie naar mijn ‘Whisky De Wereld Rond‘ sessies kwam het voorbije jaar heeft vast en zeker hun ‘Mackmyra Bruskwhisky’ mogen proeven – een zachte, fruitige en gebalanceerde whisky. In Zweden is men dol op whisky, maar de hoge taksen op alcohol zijn vaak een domper op het genot. “Waarom niet zelf stoken?” dachten enkele studenten aan de technische hogeschool van Stockholm. Het bleef niet bij praatjes. In 1998 kochten ze een oude mijnsite op, en vormden deze om tot distilleerderij. De whisky rijpt diep onder de grond in een oude mijnschacht. Kleine vaatjes met een intens houtcontact en een kop en staart van Zweedse eik zorgen voor een krachtige maar gestage rijping. Onlangs mochten we het resultaat proeven. Mackmyra was te gast bij The Bonding Dram. Deze ‘limited edition’ van 46 flessen was indrukwekkend. Voor wie het gemist heeft : de komende dagen stopt Mackmyra nog enkele keren in ons land. En Jeroen van The Bonding Dram reist rond met een eigen vat in zijn ‘van’. Voor geïnteresseerden stopt hij op de oprit …

mackmyra new stills

Inmiddels bouwde Mackmyra een nieuwe, moderne distilleerderij waar het hele productieproces is opgebouwd volgens een zo natuurlijk mogelijke loop van de vloeistoffen.

Kleur : Donker, naar het amber toe

Foto : Stefaan lesage (Whisky with Friends)

Foto : Stefaan Lesage (Whisky with Friends)

Geur : ‘Isobetadine’, wordt gesuggereerd. Mij valt vooral een medicinale neus op. Intens, wat boenwas en een zeer subtiele rokerigheid. Wat mooi. Evenwichtige neus die van alles net genoeg heeft : houterigheid en fruitigheid in balans. Rijpe appel, wat witte druif en perzik. Meer en meer perzik (meer en meer ‘zwaarder fruit – na een poos wat roder fruit ook). Daardoorheen de subtiele, zoete rokerigheid. Ook sherry : het astringente, het rode fruit (framboos, cuberdon), maar deze invloed zit mooi in de krokante houttoetsen verstopt. Olorosso sherry, zoals dit in heel lang gerijpte Islay whisky’s soms voorkomt. Kruidige eik. Rozemarijn, vers gemalen zwarte peper, wat gember, een toefje munt. Mag ik nog even doorgaan?

Smaak : Zacht en zoet. Kruidig met anijs en zoethout. Op de tong komt de rokerigheid meer naar voor. Vegetatieve turf, zoals we dat kennen uit Benromach of Ardmore (hoewel het karakter van deze Mackmyra, los van de rokerigheid, tussen deze beide in zit). Sinaasappel. Oloroso Sherry invloed laat zich ook wat beter voelen. Aardse toetsen, pijptabak, het bittere van pure chocolade. Met munt. Weer die mooie balans tussen fruit en hout/rook.

Finish : Lang en elegant. Een aangename rokerigheid zet aan.

Balans : Meerdere keren wordt het gevoel voor balans van de Mackmyra master-blender Angela D’Orazio geroemd tijdens deze Mackmyra tasting. De rijping op kleine 30 liter vaatjes werpt vruchten af, de rijping in de diepe mijnschachten (constante temperatuur en vochtigheidsgraad) ook. Puike caskselection ook, voor wie van evenwichtige, subtiele whisky’s houdt.

 

(met dank voor de foto van het label aan Stefaan Lesage van ‘Whisky with Friends’)

Dit bericht werd geplaatst in Mackmyra, Notes en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s