Dit was … april 2014

9 april 2014 : Wolfburn op dreef

Dik een jaar geleden vertelden we dat de de Wolfsburn Distillery in productie ging. Wolfsburn is de meest Noordelijke distilleerderij op het Schotse vasteland. Deze nagelnieuwe distilleerderij bouwt haar geschiedenis voort op een gelijk genaamde stookplaats uit de eerste helft van de 19e eeuw. Met enige trots meldde de distilleerderij dat ze hun 1.000ste vat hebben gevuld, op minder dan anderhalf jaar tijd. Wie de whisky wil proeven, zal nog wat geduld moeten hebben : de eerste vaten die in 2013 werden gevuld zullen ten vroegste in 2016 op de markt verschijnen. Whisky moet immers minstens drie jaar op eik rusten voor ze haar naam waardig is.

Wolfburn-Whisky-Logo

Productie manager Shane Fraser deelde mee dat dit jaar meer ex-sherry vaten gevuld werden dan vorig jaar. Hij is erg opgetogen over de voorspoedige productie, maar meldt er ook bij dat de meeste vaten bedoeld zijn om langer dan 3 jaar te rijpen. Ik zie ‘m al hardop dromen van een Wolfsburn 12y Single Sherry Cask. Hmm … ik droom wel mee …

10 april 2014 : anCnoc goes peaty

Het succes van geturfde whisky inspireert ook heel wat producenten uit de Highlands en Speyside om een eigen geturfde expressie uit te brengen. Geturfde whisky’s, met hun typische rokerige of medicinale karakter, komen traditioneel van de Schotse eilanden en kustgebieden. Deze desolate en afgelegen plekken bleven bespaard van industrialisatie en andere moderniseringsbewegingen vanaf de 19e eeuw. Terwijl de meer toegankelijke Speyside en Highlands overgingen op steenkool, aardolie en moutturbines, bleven de eilanders koppig hun mout drogen op turfvuren. Met de welbekende smaakgevolgen.

aCnoc peated

Vanaf de jaren ’90 zijn het net die geturfde whisky’s met hun aparte profiel die de whiskyrage op gang trekken. Producenten van zachtere, meer gebalanceerde en fruitige whisky’s pikken een graantje mee, maar een aantal blijven toch naar die turftraditie lonken. Distilleerderijen als Benromach, Ardmore, Tomintoul en BenRiach springen snel op de turfkar en brengen geturfde expressies uit. Sommigen omdat zij traditioneel het langst trouw bleven aan de turftraditie, sommigen omdat nieuwe eigenaars authentieke whisky’s willen produceren. Maar zij bleven niet de enigen. Heel wat distilleerderijen brachten een tweede lijn uit naast hun gekende merk – Tomintoul bracht Old Ballantruan uit, Balvenie en Glenfiddich experimenteren met vaten waar eerder geturfde whisky in zat, (wat de laatste editie van Smokin’ Buffalo inspireerde !) Edradour lanceerde Ballechin, … En laatst lanceerde Glenglassaugh een geturfde expressie als Glenglassaugh Torfu. Nu gaat ook de Knockdhu distileerderij overstag.

Knockdhu produceert vooral fruitige whisky, maar kondigde deze maand enkele limited editions van haar experimentele anCnoc Peated Collection. Heel benieuwd hoe deze doorgaans delicate, fris-fruitige whisky op turf reageert.

19 april 2014 : Laphroaig wordt Whisky Visitor Attraction Of The Year

laph 008

We moeten eerlijk zijn : Laphroaig bezoeken is een wonderlijk gebeuren. Toen we vorig jaar naar Islay terugkeerden, moesten en zouden we Laphroaig opnieuw bezoeken. Niet dat de andere distilleerderijbezoeken op het eiland tegenvielen – integendeel – we werden overal met open armen en die typische Islay warmte ontvangen, maar bij Laphroaig net nog dat tikkeltje meer.

laph 001Alleen al het spel om, als friend of Laphroaig per dag zo vaak mogelijk langs de distilleerderij te passeren en je pacht op je stukje Islay grond te innen – de ‘square foot’ die je wordt toevertrouwd als vriend van dit whiskymerk – in de vorm van een dram. Maar ook de open houding van de ervaren gids tijdens de rondleiding – vaak mensen die jaren in de productie meedraaiden en het bedrijf vanbinnen en vanbuiten kennen. Die technische informatie aanvullen met weetjes en anekdotes. Die alle hoekjes van de distilleerderij laten zien. Ja, dat tikkeltje meer misschien – zoals een Laphroaig net dat tikkeltje meer gloeit van de turfrook dan de andere Islay whisky’s.

laph 005

laph 007We kunnen niet anders dan volmondig meejuichen met Whisky Magazine die dit jaar Laphroaig beloonde met de ‘Whisky Visitor Attraction of the Year 2014’. Voor het tweede jaar op rij won Laphroig ook de Best Distillery Tour In The World. Houray !

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s