Dit was … mei 2014

Juni is alweer flink ingezet, maar toch blikken we nog even terug. Niet op de talrijke nieuwe releases – jaja, het was Islay Feist – maar op andere in het oog springende berichten uit de whiskywereld …

3 mei 2014 : Noordpoolwhisky

Roar Larson, wetenschapper aan het Trondheim’s Sintef Institute, droomde al een tijd van in het Noorden te gaan wonen. Hij kocht een oude visfabriek op, op het eiland Myken. Samen met zijn team bouwden ze de fabriek om tot een whisky distilleerderij. Zo hoopt hij – met tijd – voldoende inkomen te verwerven om er te blijven.

De distilleerderij wordt door het team gerund na hun werkuren. Ze ontzouten het zeewater uit de Vestfjorden als waterbron, en willen hun whisky onder het poollicht en de middernachtzon laten rijpen. Wanneer de productie op volle toeren draait en de inkomsten binnenstromen, willen Larson en zijn team voltijds in de distilleerderij werken.

Whisky en sneeuw : in Myken wordt het werkelijk

Whisky en sneeuw : in Myken wordt het werkelijk

In Noorwegen zijn op dit moment 4 distilleerderijen actief. Adger Brenneri produceert whisky sinds 2005, Arcus bracht in 2013 zijn eerste whisky uit. Buran & Tautra zal pas omstreeks 2016 gelanceerd worden. En nu is er dus een 4e distilleerderij bij, helemaal in het Noorden.

9 mei 2014 : Schotse merk Whyte & Mackay in nieuwe handen

Het merk blended whisky Whyte & Mackay is in handen van de Indische groep United Spirits. Een bedrijf dat in moeilijkheden was, maar door het Schotse Diageo werd gered (zie eerdere berichten). Om de (Britse) wet op beperking van monopolie te ontsnappen was Diageo verplicht om een aantal activiteiten af t stoten. Diageo redde het bedrijf United Spirits van faillissement door een meerderheid in aandelen op te kopen. Met de verkoop van Whyte & Mackay aan Emperador, een onderdeel van de multinational Alliance Global Estate, komt United Spirits tegemoet aan deze ‘fair trade’ eisen. dat voor de helft in handen is van Diageo.

Whyte-and-Mackay

Ook over de distilleerderijen in handen van United Spirits, namelijk Jura, Tamnavullin, Dalmore en Fettercairn, is er discussie binnen het Britse fair trade agentschap. United Spirits gaf eerder aan de Tamnavullin en Fettercairn distilleerderijen te willen behouden. Wat met Jura en Tamnavullin zal gebeuren, bijvoorbeeld of deze mee in de deal zitten, is niks bekend.

12 mei 2014 : een oplossing voor Bladnoch?

Twee maand geleden berichtten we over de Bladnoch distilleerderij die in vereffening ging. Misschien is er nu al een oplossing gevonden. De Arran brouwerij deed namelijk een bod op Bladnoch. Deze op het eiland Arran gevestigde brouwerij – niet te verwarren met de Arran distilleerderij – hoopt, samen met 8 investeerders, Bladnoch in zijn geheel te kunnen opkopen, en de 8 arbeiders te kunnen behouden.

29 mei 2014 – Diageo bouwt whiskey distilleerderij in Kentucky

Om ook de groeiende vraag naar Bourbon het hoofd te bieden, heeft de Schotse alcoholreus Diageo 115 miljoen dollar over om een nieuwe distilleerderij met 6 lagerhuizen te bouwen in het hart van de Kentucky Bourbon streek.

esq-diageo-distillery-kentucky-2014-xl

Diageo bezit op dit moment geen distilleerderij in Kentucky. Of beter geen ‘actieve’ distilleerderij : de Stitzel-Weller distilleerderij is thans een museum. Wel wordt Stitzel-Weller whisky op de markt gebracht onder de namen W.L. Weller en Pappy Van Winckle, maar niet door Diageo. Het is de producent Sazerac (Buffalo Trace Distillery) die deze merken uitgeeft. En om het nog moeilijker te maken : Diageo bezit wel Bourbon merken, zoals Bulleit en Bernheim, maar niet de distilleerderijen. De Bernheim distillery is in bezit van Heaven Hill Disillers, Bulleit wordt geproduceerd in de Four Roses distilleerderij. Ik zie het : je begrijpt volkomend het belang van Diageo om een eigen distilleerderij in kentucky te hebben.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s