Dit was … juni 2014

En we vliegen er nog éénmaal in voor het zomerreces. Een kleine selectie van wat whisky de wereld de voorbije maand te bieden had.

3 juni 2014 : Campari goes Canada

Gruppo Campari verwerft de Canadese distilleerderij Forty Creek. De Italiaanse alcoholproducent had 133 miljoen euro over om de Canadese whiskydistilleerderij aan te kopen. Campari deed een bod in maart, maar dit bod werd nu pas afgerond.

fortycreek_dec2012_10

Met de Canadese whiskyproducent wil Campari haar overzees marktaandeel versterken. Naast Italiaanse likeurwijnen zoals Campari en Cinzano is Gruppo Campari onder meer actief in de whisky industrie. Ze bezitten de Amerikaanse bourbon Wild Turkey en de Schotse distilleerderij Glen Grant. Deze laatste deed het altijd al goed in Italië. Ook de blended whisky Old Smuggler is in handen van dit Italiaanse bedrijf. Het Canadese Forty Creek zien zij als een aanvulling op dit curriculum.

16 juni 2014 : Vegas Bourbon

Nevada-150-Bourbon-whiskeyDat Bourbon, de Amerikaanse maïs-whisky, al lang niet meer in Bourbon County in de Amerikaanse staat Kentucky wordt geproduceerd bewijst de Las Vegas distilleerderij. Met hun ‘Nevada 150’ claimen zij de eerste Bourbon in de staat Nevada geproduceerd te hebben. De naam van deze Bourbon verwijst naar de toetreding van Nevada tot de Verenigde Staten, 150 jaar geleden. Het leeuwendeel van de granen, waaronder de 60% maïs werden in de staat Nevada gekweekt. De bourbon rijpte twee jaar in nieuw eiken vaten. De opbrengst van deze eerste ‘batch’ van 2.014 flessen gaat naar een goed doel.

23 juni 2014 : Engeland aan de whisky

st george'sEngeland, ooit sceptisch voor alles wat noordelijker dan de Hadrian’s Wall lag, neemt nu één van de succesvolste Schotse producten over. Ja, sinds 2006 stookt de St George’s distilleerderij te Roudham, Norfolk al whisky. Maar deze microdistilleerderij vulde de voorbije 8 jaar nauwelijks 2000 vaatjes – dat zijn er ochotekens nog geen vijf per week. Zelfs de boerderijdistilleerderij Kilchoman op Islay – Schotlands kleinste – vult er drie keer zo veel.

Anderen doen het in stilte. De Hicks & Healey distilleerderij in Cornwall brachten in 2011 uit het niets een 7-jaar oude Single malt uit. Bij wijze van geuzendaad hielden ze de Amerikaanse spelling ‘Whiskey’ aan. Nog anderen doen het langzaam aan. Zo kondigde de Adnan brouwerij in 2008 aan ook te gaan stoken. In 2010 brengt de Adnan distilleerderij wodka en gin uit. In 2011 verklaarde de stokerij ook wat van hun distillaat in eik te bewaren. Of het wat wordt, daar moeten we nog even op wachten.

De 'pot stills' worden geïnstalleerd in de Lake Distillery

De ‘pot stills’ worden geïnstalleerd in de Lake Distillery

Maar nu is ook een vierde (*) Engelse (Single Malt) whisky distilleerderij in aantocht : de Lake Distillery. Deze distilleerderij uit Cumbria liet deze maand twee koperen alambieken of ‘stills’ installeren, die hen in staat stelt single malt whisky te maken. In september 2014 moet het zo ver zijn. Naast whisky wil de Lake Distillery ook gin en wodka maken. Het hele project werd door ‘crowd funding’ geprefinancierd. Connoisseur members betaalden 12.000 £ en reserveerden zo een eigen ex-sherry vat gevuld met wat ooit Lake Distillery Whisky moet worden. Leden van de Founders Club betaalden 595 £ en zullen de komende 10 jaar elk jaar een fles Lake Distillery whisky ontvangen.

(*) Nog twee Engelse whisky projecten staan in de steigers. Op dit moment weet ik niet zeker of zij al in productie zijn. De Cotswolds Distillery nabij Stourton verklaarde deze zomer de productie te starten. In 2011 liet de London Distillery Compagny zich registreren als bedrijf. Hun missie : een Londense Single Malt whisky maken. Sindsdien bleef het echter muisstil rond dit project.

24 juni 2014 : Gordon & MacPhail wordt een ‘bedrijfje’

Ja, je leest het goed : het voorvoegsel ‘familie’ verdwijnt bij Schotlands grootste en meest gerenommeerde onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail. Het bedrijfshoofd Michael Urquhart, wiens voorvaderen het bedrijf de voorbije 120 jaar bestierden, geeft de fakkel door aan de ‘buitenstaander’ Ewen Mackintosh. Voor Urquhart primeert vaardigheid boven familieband, zeker voor een bedrijf dat de voorbije jaren aan schaalvergroting werkt.

Michael Urquhart (L.) en Ewen Mackintosh (R.)

Michael Urquhart (L.) en Ewen Mackintosh (R.)

Michael Urquhart en de andere familieleden blijven betrokken bij het bedrijf, maar nemen afstand van de zakelijke kant. In 1915 stapte John Urquhart in het bedrijf door het vennootschap van Alexander MacPhail over te nemen. MacPhail was aan pensioen toe. John Urquhart werkte toen al sinds zijn vijftiende bij het bedrijf – eerst als rekkenvuller, later als inkoper van whisky. Nu, vier generaties later, maakt het bedrijf een vergelijkbare verandering mee. Ewen Mackintosh was al Chief Operating Officer bij Gordon & MacPhail. Ook hij begon op zeer jonge leeftijd zijn carrière bij Gordon & MacPhail. Eerst als jobstudent, later als beheerder van de whiskystock. Macintosh speelde een sleutelrol bij de overname van de Benromach distilleerderij door Gordon & MacPhail in 1993.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s