Glendronach Single Casks batch 10 (2014)

Het is weer zover : de Glendronach distilleerderij bracht voor de 10e keer een batch Single Casks uit. Een feest voor wie van stevig gesherriedde whisky houdt. In augustus opende The Bonding Dram alle 9 de nieuwe en vrij exclussieve expressies. The Tulip Glass was er bij en stond voor de aardsmoeilijke ze te proeven en te wegen. Hieronder alvast enkele dingen die we moeten onthouden.

GlenDronachBatch10GroupshotinfrontLR

Glendronach 1994 #326 19yo Pedro Ximinez Sherry Puncheon (53,5%)

GD-Batch-10-1994-cask-326-infront-LRKleur : Kastanje

Geur : Expressieve sherry invloed. Heeft even wat tijd nodig om de zwavelinvloed te laten vervliegen (‘aanmaakspirit’). Maar dan komt een statige en mooi uitgebalanceerde whisky naar boven. Zoet met veel gedroogde vruchten. Dadel, vijg. Kaneel en zoethout. Honing met tijm. Vol. Een scherp randje ook. Versgesneden rabarber. Een smeulend houtvuur is nooit veraf. Wat leder. Toffee in een chocolade jasje. Wat een fijne neus !

Smaak : Krachtig en stroperig. De diepe sherrytoetsen komen meer op de voorgrond. Chicorei, gebrande koffiebonen. Verse potgrond. Verse cacaoboter. Het fruit doet iets minder tropisch aan. Jazeker, vijg maar vooral zeste van sinaasappel. Ahornsiroop. Houtinvloeden geven deze whisky een statige zwaarte. Okkernoot.

Finish : Lang. Een zwoele vanille doemt op uit de donkerrode nasmaak.

Balans : Mooie en vooral gebalanceerde whisky. Mijn eerste indruk was : wat een neus, dis wordt zo’n typische noserswhisky – zo’n whisky om een hele avond aan te blijven snuiven en sniffelen. Maar dat was buiten de smaak gerekend. Wat een volle, krachtige en statige whisky. Subtiel, onderhoudend en complex. ook onder het aanwezige publiek ging deze whisky niet ongemerkt voorbij.

Glendronach 1993 #494 21yo Oloroso Sherry But (55,8%)

GD-Batch-10-1993-cask-494-infront-LRKleur : Walnoot

Geur : Notig en geurig als heide. Geurige kruiden en boomschors. Een lang gesloten kleerkast en mottenballen. Boenwas. Verdwalen op zolder. Bitterlikeur, als ‘punta mess’. zeste van sinaasappel. Woodsmoke. Een ‘dirty’ Glenfarclas toets. Kinky. Indie. Na een poos meer bitterfood (fruitpap) en versgeschilde aardappelen. Houtskool. Bevreemdend.

Smaak : Stroef, zelfs wat hoekig. Maar wat een stevige kuidigheid. Rode pepers, rozemarijn en dragon. Warmt je flink op. Zeste van sinaasappel roepen de associaties op met bitters en likeuren als Mandarin Napoléon.

Finish : Lang, gentiaan. Zolder.

Balans : Niet moeders mooiste, maar houdt me wel bezig. de meest ‘onderzoekende’ van de reeks. Best een afwijkende whisky, met een romantische associatie.

Glendronach 1990 #2970 24yo Pedro Ximinez Sherry Puncheon (51,3%)

GD-Batch-10-1990-cask-2970-infront-LRKleur : Ebbenhout

Geur : Zacht en mineralig. Complex. Al het goede van sherry. Rijk aan geconfijt fruit. Vijgenconfituur. Warme grondtonen. Teelaarde. Vernis en woodpolish. Vol als een chocoladebonbon met likeur. Warm en zomers, de nabijheid van de zee.

Smaak : Warm en aangenaam zoet. Vijgenkoek en mokka. Verse koffie. Dieprood fruit. Kersen, bramen. Daaronder een frisse, anijsachtige kruidigheid. Eucalyptus. Wat een heerlijke complexiteit.

Finish : Lang, slepend. Kauwbaar. Een zomerse zonsondergang. Een heerlijke nagloed.

Balans : De klepper komt altijd op het eind. Wat een afsluiter. Deze fles wordt vast een gegeerd verzamelobject. Geen ‘legendarische’ bottelingen uit de jaren ’60 of ’70 in deze batch – mogen we dat nog verwachten? Ook geen expressie uit de jaren ’80 (waar de productie sowieso lager was). Maar deze ’90-er maakt veel goed. Veel – niet alles.

Dit bericht werd geplaatst in Glendronach, Notes en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s