Dit was : de zomer 2014

Wat een zomer in whiskyland. Terwijl de wereld zich vergaapte aan Oekraïne en Syrië om aan het komkommernieuws te ontsnappen, denderde de whiskytrein door. Dat de spanningen met Rusland wel consequenties hebben, mag blijken uit het importverbod van Jack Daniëls in Rusland. De Schotse whisky bleef tot nu toe gespaard. Verder werden heel wat werven opgestart en nieuwe plannen ontvouwd – zowel binnen als buiten Schotland.

Bouwperikelen (1) : Macallan en Scapa onthullen (nieuw) bezoekerscentrum

Whiskytoerisme blijft een belangrijk aandachtspunt voor de whiskyindustrie. Macallan heeft 100 miljoen over voor een nieuwe distilleerderij met ultramodern bezoekerscentrum. De nieuwe distilleerderij krijgt een golvend groendak. De oude distilleerderij wordt gesloopt, zo onthulde Macallan op 6 augustus. De nieuwe distilleerderij zal een capaciteit hebben van 15 miljoen liter alcohol per jaar, en is daarmee virtueel de grootste in Schotland. Maar of de nummer 1 op dit moment – Glenfiddich – zich van de troon zal laten stoten blijft de vraag. De Macallan Distilleerderij heeft momenteel een productiecapaciteit van 9,5 miljoen liter alcohol per jaar.

De nieuwe Macallan distilleerderij, met golvend groendak

De nieuwe Macallan distilleerderij, met golvend groendak

Ook de Scapa distilleerderij krijgt een bezoekerscentrum. Scapa is één van de 2 Orkney distilleerderijen (de andere is Highland Park). De plannen zijn nog niet officieel, maar via een goede bron kregen we alvast deze aanzet.

Bouwperikelen (2) : Ardnamurchan, Adelphi en de ‘onafhankelijken’

Inmiddels werd de Ardnamurchan distilleerderij te Glenbeg op 26 juli officieel geopend in bijzijn van de Britse prinses Anne. Prinses Anne roemde de distilleerderij, eigendom van de onafhankelijk bottelaar Adelphi, om haar inzet de plaatselijke landbouw bij het project te betrekken en ziet er een toeristische voltreffer in voor de streek.

Veel nieuwsgierigen op het openingsfeest van de Ardnamurchan Distillery

Veel nieuwsgierigen op het openingsfeest van de Ardnamurchan Distillery

Na Gordon & MacPhail, die in 1993 de Benromach distilleerderij kocht, is Adelphi de derde bottelaar die strikt genomen zijn ‘onafhankelijkheid’ verliest. Ook de (nog) onafhankelijke bottelaar Duncan Taylor bouwt aan een eigen Huntley distilleerderij. Ook de onafhankelijke bottelaar Signatory kocht in 2002 een distilleerderij, Edradour – Schotlands kleinste. Voor de volledigheid : toen Raymond Armstrong in 1994 de Bladnoch distilleerderij in de lowlands kocht, kocht hij daarbij enkele lagerhuizen vol whisky van heel wat verschillende distilleerderijen. Deze werden onder de ‘onafhankelijke’ bottelaar ‘Bladnoch Forum’ op de markt gebracht. By the way : er is nog steeds geen nieuw over het bod van Arran Brewery uit mei 2014 op de distilleerderij (die enkele maanden daarvoor over de kop ging).

Bouwperikelen (3) : Glengoyne en ‘beyond the Empire’

De Glengoyne distilleerderij hoeft niet bang meer te zijn van een watertekort. De Glengoyne distilleerderij hecht zeer veel belang aan het productiewater. Hun waterbron ligt enkele mijlen van de distilleerderij af, en wordt via pijpleidingen naar een reservoir afgeleid. Probleem met die pijpleiding was dat ze ’s winters wel eens dicht vroor. Dit euvel werd opgelost door een nieuw soort leiding te installeren die zelfs bij stevig vriesweer stromend water garandeert. Laat de productie nu maar draaien !

Ook Benromach zit duidelijk met een baksteen in de maag. Op 12 augustus nam de distilleerderij haar 2 nieuwe lagerhuizen in gebruik. Daarmee verdubbelt Benromach haar opslagcapaciteit.

En ook buiten Schotland draait de bouwmolen op volle toeren. Zo gaf Diageo op 25 augustus te kennen dat de bouw van hun Bulleit distilleerderij te Kentucky is begonnen. Bulleit, als merknaam eigendom van Diageo, wordt tot nu gedistilleerd in de Four Roses Distilleerderij die eigendom is van het Japanse Kirin Brewery. De ‘Bulleit’ distilleerderij wordt geen nieuwbouw. Diageo koos voor de renovatie van de in 1992 gesloten ‘Stitzel-Weller’ distilleerderij.

Stizel-Weller Distillery. Nu nog een stille plek, straks de Bulleit Experience

Stizel-Weller Distillery. Nu nog een stille plek, straks de Bulleit Experience

Op 11 augustus startte de Teeling Whisky Compagny aan de bouw van hun distilleerderij in Dublin. Ook hier gaat het om het herinrichten van bestaand fabriekspand. De Teeling Whisky Compagny zegt dat de apparatuur en ketels in oktober geïnstalleerd zullen worden, en hoopt tegen het einde van het jaar in productie te zijn. Ze wille een half miljoen liter alcohol per jaar produceren. Teeling whisky wordt momenteel in de Cooley distilleerderij (in handen van Beam Inc.) geproduceerd, maar is als merk onafhankelijk.

Bouwperikelen (4) : België krijgt 6e whisky (3e single malt whisky).

Niet zonder trots kunnen we nieuwe Belgische Single Malt whisky aankondigen : stokerij Wilderen uit Limburg bracht hun “Wild Weasel” Single Malt op de markt. De stokerij is al enkele juaren bezig met hun whisky project. De eiken vaten moeten minstens drie jaar rijpen voor de inhoud whisky genoemd mag worden. 23 augustus was het dan zover. Onder massale belangstelling werd in Wilderennabij Sint-Truiden de nieuwe whisky onthuld.

wild weaselDe originele Wilderen stokerij werd in 1939 gesloten. De jenever die er toen gebrouwen verloor mede door de accijnzen verhoging en door de Wet Vandevelde veel van haar populariteit. In 2011 werd het leegstaande fabriekspand gerenoveerd en heropend. Inmiddels wordt er weer bier gebrouwen en jenever gestookt. Kroon op het werk tot nu toe is de Wild Weasel whisky, die drie jaar op Amerikaanse eik rijpte. Die eiken vaten zijn afkomstig uit verschillende Amerikaanse Bourbon distilleerderijen.

Wild Weasel is de 3e Belgische Single Malt Whisky. Single Malt Whisky betekent dat het een graandistillaat (‘whisky’) is vervaardigd uit enkel gemoute gerst (‘malt’) en vervaardigd op één enkele productieplek (‘single’). Naast Wilderen brengen ook The Belgian Owl en brouwerij Het Anker/Stokerij De Molenberg (Gouden Carolus) een Single Malt Whisky op de markt. Zodra in plaats van mout een mengsel van verschillende granen in het beslag wordt gebruikt, spreekt men van ‘grain whisky’. Producenten in België zijn brouwerij De Graal (San Graal whisky), jeneverstoker Filliers (Goldlys Whisky) en likeurstoker Radermacher (Lambertus). Dit brengt het aantal Belgische whiskyproducenten op dit moment op 6. Maar er wordt gefluisterd dat er nog op komst zijn …

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s