Dalmore Cigar Malt (44%)

De prestigieuse Dalmore distilleerderij produceert al sinds jaar en dag haar Cigar Malt, een ideetje van de master blender Richard ‘The Nose’ Paterson : een ideale whisky creëren die perfect bij een flinke sigaar past. In 2009 werd ze uit de handel genomen, maar onder druk van sigarenminnende whiskyliefhebbers is ze nu terug. Ook al staat er geen leeftijdsaanduiding op de fles (‘NAS’), bestaat de ruggegraat van deze expressie uit whisky die tussen 12 en 15 jaar rijpte. Eerst op ex-bourbon vaten, vervolgens op ex-oloroso sherry vaten en tenslotte nog een ‘finish’ van 18 maand op cabernet-sauvignon wijnvaten. Wij keken of deze ook zonder sigaar te pruimen is.

Dalmore Cigar Malt (44%)

Dalmore Sigar MaltKleur : oker

Geur : Warm en volop de sherry-kaart. tabaksbladeren en wat aardse toetsen. Petit Buerre en wijndroesem. Mooie gebalanceerde neus. Karamel. Maar toch ook die typische, zwavelige toets die zo typisch is voor Dalmore : gekookte groentjes.

Smaak : Hier komen de wijnaccenten meer tot uiting : wijndroesem. Maar vooral het fruit voert de boventoon. Sinaasappel, sinaasappelzeste. Wijn en sinaasappel matchen mooi, en doen me denken aan een dessert met porto, sinaasappelsap, walnoot en gedroogde vijgen. Heel erg zelfs. Rode vruchten als in een Franse tafelwijn. Bramen. Wat barokke whisky, met aan de staart een meaty touch : rosbief – met een krokant korstje en een sinaasappelsausje.

Finish : Lang en ongecompliceerd. Rozijntjes, en nu een licht-grassige toets.

Balans : Zeer vlotte whisky. Ondanks zijn wat gothic karakter drinkt deze whisky verdomd makkelijk weg. Heeft voldoende karakter, en de wijn finish maakt ‘m apart en uniek genoeg om uit de boot te vallen, zonder daarbij balans te verliezen. Verdienstelijk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dalmore, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s