Whisky battle : 2x Glenglassaugh Revival (46%) : Scéant VS Billy Walker

In 2008 kocht energieproducent Scéant de ‘silent’ Glenglassaugh distilleerderij. Dat leek een veilige investering. Ze heropenden de distilleerderij, en gooiden de voorradige stock uit de jaren ’70 en ’80 op de premium whisky markt. Al snel kwam een eerste botteling van hun (erg jonge) whisky op de markt : Glenglassaugh Revival. In 2013 vonden ze het welletjes geweest, en zetten ze de boel te koop. Billy Walker, die eerder al BenRiach en Glendronach oplapte, bood en won. Ook deze derde distilleerderij wordt momenteel geherwaardeerd, net zoals dat bij zijn andere distilleerderijen gebeurde.

De Revival blijft in het aanbod standaardbottelingen. Brand Ambasador Stewart Buchanan vertrouwde me toe dat Billy Walker zelfs zeer dicht bij de originele formule bleef. Glenglassaugh Revival is 4 jaar oude whisky, samengesteld uit een helft die op ex-Boubon Casks en een helft die op rode wijnvaten rijpte. Beide rijpingen worden samengevoegd en krijgen een finish van 6 maand op Oloroso Sherry Puncheons. In plaats van de Calefornische rode wijnvaten die Scéant gebruikte, schakelde Billy Walker de Spaanse wijnproducenten in die ook ex-Riojavaten voor de andere distilleerderijen leveren. En wat geeft dat?

 

Glenglassaugh Revival : ook de vormgeving werd door Billy Walker bewaard.

Glenglassaugh Revival : ook de vormgeving werd door Billy Walker bewaard.

Glenglassaugh Revival (versie 2010) (46%) Glenglassaugh Revival (versie 2014) (46%)
Kleur : Goud met een vleugje koper Kleur : Goud met een vleugje koper
Geur : Zwaar, gestoomde groentjes. Wordt snel overstemd door een vanilleachtige zoetheid. Een notie van wijndroesem, maar ook iets chemisch – verfverdunner, vernis. Een kliekje broccoli of witte kool in een gesloten potje in de koelkast. Lijm om fietsbanden te herstellen. Kan ik er ook iets positief over vertellen? Toch een fruitige ondertoon. Wat appel op de achtergrond, best zoet en fris. Een vleugje meloen misschien? Geur : Iets lichter? Maar de gekookte groentjes zijn er ook. Wordt snel zoeter, en ik heb het gevoel dat er meer fruit in het pallet zit. De zwaveltoetsen zijn hier een stuk gedempter. Eerder gebakken champignons nu dan broccoli. Zoete witte wijn, dessertwijn, witte porto. Een vlezige toets ook – rosbief tussen de boterham. Neen, veel verschil zit er niet op. Wat fruitiger, wat frisser en de zwaveltoetsen meer op de achtergrond.
Smaak : Stroperig. Best fruitig. Perzik, maar vooral wat frisser tot zuur. Rabarber. Ananas. Rozijnzoet. Alcohol springt er redelijk uit. Olieachtig, wat aan de stroeve kant. Op het einde druivenpit, wat houterige tannines. Smaak : Frisser en meer tropisch van fruit. Mango, passievrucht. Ananassap. Of van dat goedkope tropische vruchtensap. Gek. Het hout uit zich in witte peper en een mediterrane kruidigheid.
Finish : Een vleugje vanille blijft hangen. Wat appel en rozijn. Finish : Een vreemde mengeling van ananas en kauwgom. Druivensuikerzoet.
Balans : Het blijft een hoekige, onnatuurlijke dram. Een spirit die naar zwavel neigt heeft veel rijpingstijd nodig om ‘op smaak’ te komen. Dat bewijzen de (helaas exclussieve) ‘ouwe’ Glendglassaughs. Als standaard botteling schiet deze versie te kort. Dat is niet goed te praten. De smaak is iets zachter dan de zwavelige neus, maar heeft toch ook een wrange, storende toets. Kan mij niet bekoren. Wederom niet. Balans : Op de neus weinig verschil met de eerdere versie. Hoogstens zijn de zwaveltoetsen wat naar de achtergrond verdrongen. Op de smaak is er iets meer evenwicht. Billie Walker toont dat hij de kunst van het finishen aardig onder de knie heeft. Wat zachter en meer fruit. De scherpe kantjes zijn er af, maar een ‘werelddram’ zal het nooit worden. Al draagt de aap een gouden ring …
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glenglassaugh, Notes, Whiskybattle en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Whisky battle : 2x Glenglassaugh Revival (46%) : Scéant VS Billy Walker

  1. jonaspothelm zegt:

    Enkele kleine wijzigingen doorgevoerd. Dat krijg je als je berichten inplant, maar nog enkele wijzigingen wou invoeren … Jaartal aankoop Scéant aangepast, afbeelding toegevoegd en enkele tikfouten weggehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s