Dit was … september 2014

De nazomer loopt nu echt op zijn laatste benen. En de flinke duik die en de temperaturen nu nemen, kondigen een rijk whiskyfestivalseizoen aan. Menig whiskyliefhebber verheugt zich, na een zomers dieet van gin en tonic, op de worsteling met een glas Schots levenswater om deze tot in het oneindige te doorgronden … Laten we gauw terugblikken op die nazomer, voor ik helemaal euforisch wordt.

5 september – Scotch Whisky Association kiest voor geografische bescherming ‘whisky’

De koepel over heel wat spelers van de Schotse whiskyindustrie, de Scotch Whisky Association, is lid van de Organisation for International Geographical Indications Netwerk (ORIGIN). Deze non-profit organisatie zet zich in voor de bescherming van geografische indicaties (Geographical Indication, GI) bij (landbouw)producten. De organisatie bestaat uit ruim 350 producentenverenigingen uit meer dan 40 landen en zet zich in voor de naamsbescherming van lokale (regionale of nationale) producten.

Kelderfles_brandewijn_smallEen mooi voorbeeld van GI’s is jenever : een graandistillaat dat enkel in België, Nederland en bepaalde delen van Duitland en Frankrijk geproduceerd mag worden. Geproduceerd buiten deze regio’s mag het product, ook al voldoet het aan alle andere productievoorschriften, niet de naam jenever dragen. Andere voorbeelden zijn champagne , cognac en armagnac.

De Scotch Whisky Association (SWA) hoopt zo om de GI ‘Scotch Whisky’ beter te kunnen beschermen. Het mark ‘whisk(e)y op zich wordt geen GI. Whisky kan op elke plaats geproduceerd worden. Voor het voorvoegsel ‘Scotch’ pleit de SWA , voortaan samen met ORIGIN, voor een strikte geografische productiebepaling die beperkt is tot de grenzen van Schotland.

8 september – William Grant lijft whiskylikeur in

drambuieDe Schotse whiskyproducent William Grant kondigde aan dat het de Schotse whiskylikeur Drambuie heeft opgekocht. Het precieze bedrag is niet gekend. William Grant is het bedrijf achter de Single Malts Glenfiddich en The Balvenie. Daarnaast produceert ze ook blended whisky’s als Grant’s en Monkey Shoulder. Het bedrijf bezit ook het succesvolle gin-merk Hendricks. Eerder dit jaar brachten W. Grant & Sons een Kininvie 23y uit. De Kininvie distilleerderij werd in 1990  gebouwd, maar in 2010 opnieuw gesloten toen de Ailsa Bay distilleerderij in gebruik werd genomen. Naar verluid zou Kininvie sinds 2012 periodiek opnieuw actief zijn. Whisky uit de Kininvie distilleerderij verscheen eerder al onder de merknaam Hazelwood, maar de verkoop ervan bleef beperkt tot taxfree shops op luchthavens.

19 september – wereldberoemde collectie verkocht

De wereldberoemde collectie van de Italiaanse verzamelaar Valentino Zagatti werd voor een onbekend bedrag (“meerdere miljoenen”) verkocht aan de Nederlandse investeerder Michiel Kappen. De blinde Valentino Zagatti begon zijn collectie in 1960, en het werd zijn levenswerk. De collectie bevat 3.013 ongeopende flessen die hijzelf en met het advies van enkele kennissen bijeenzocht. Heel wat legendarische flessen zijn in de collectie opgenomen, zoals een aantal whisky’s uit de 19e eeuw. In 1999 publiceerde hij een boek waarin 2.400 van de meest spraakmakende flessen uit zijn collectie werden geportretteerd.

Valentino Zagatti voor (een deeltje van) zijn collectie

Valentino Zagatti voor (een deeltje van) zijn collectie

De koper van de collectie is geen onbesproken figuur in de whiskywereld. Tien jaar geleden richtte hij een bedrijf op die zich toespitst op beleggen in whisky. Een initiatief dat tegen de haren in van heel wat whiskyliefhebbers die vasthouden aan hun leefregel dat whisky geproefd moet worden. Kappen zal de collectie de komende tien jaar tentoonstellen in een nog op te richten museum te Sassenheim (Zuid-Holland). Wat daarna met de collectie gebeurt is een vraagteken.

22 september – Whisky export kraakt

Komt de langverwachte clash van de whiskymarkt er dan toch? In de eerste helft van 2014 daalde de export van whisky met 11% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat kondigde de Scotch Whisky Association (SWA) aan op basis van cijfers van de Britse Revenue & Customs, de overheidsdienst die o.m. de exportcijfers bij houdt. De verklaring voor deze cijfers zou liggen in het uitblijven van een doorbraak op bepaalde markten (China) en de sterke positie van de Britse pond. Van een ‘val wil de SWA het niet hebben. Ze spreken van het ‘aftoppen’ van de groeicijfers, en verwijzen naar verwachte groeicijfers op de Afrikaanse markt. Ook de export van Schotse whisky naar Amerika daalde fors, maar liefst met 16%. Dit terwijl in andere landen de whiskyexport blijft groeien. De export van Taiwanese (Kavalan) whisky steeg met 39%, in India (Amrut en Paul John) met 31% en Japan (Nikka en Suntory) met 18%.

Tenslotte zijn er nog heel wat bouwplannen …

Walsh-Whiskey-DistilleryIerland – In het Ierse Carlow begon men op 12 september met de bouw van de Walsh Whisky Distillery. Deze gloednieuwe distilleerderij wil vanaf 2016 maar liefst 6 miljoen liter alcohol per jaar produceren. Dat zullen ze doen met zowel Pot Stills als Column Stills. Bernard en Rosemary Walsh worden zo de grootste Ierse onafhankelijke distilleerderij.

Amerika – De Brown-Forman distilleerderij kondigde de bouw aan van een nieuwe distilleerderij in Louisville, Amerika. Enkele jaren terug al kocht ze haar oude kantoren en lagerhuizen terug die tot aan de drooglegging (‘Prohibition’) dienst deden. Na het interbellum kregen deze gebouwen verschillende bestemmingen. Maar nu worden ze dus opnieuw omgebouwd en nemen als de Old Forester Distillery hun oorspronkelijke functie weer op. Brown-Forman hoopt dat de distilleerderij in het najaar van 2016 in productie gaat. In de nieuwe distilleerderij zullen onder meer de bourbons Old Forester en de Woodford Reserve gedistilleerd worden. Brown-Forman zegt dat deze uitbreiding van hun distilleercapaciteiten nodig zijn om de sterk stijgende vraag bij te houden.

old forester

 

Zweden – De derde Zweedse whisky is een feit. Op 25 september lanceerde de Smögen distilleerderij haar Smögen Primör, een flink geturfde whisky die rijpte op een combinatie van Europese eik en ex-Bordeaux-wijn vaten en wordt aan cask strength aangeboden. De distilleerderij, met een capaciteit van 35.000 liter alcohol per jaar, ligt aan de westkust van Zweden. De zwaar geturfde mout werd uit Schotland ingevoerd. Eerder brachten Mackmyra en Spirit of Hven brachten eerder al Zweedse whisky uit, respectievelijk vanaf 2008 en 2012.

Engeland – De Cotswold distilleerderij in het Britse Stourton, Shipston-on-Stour is actief. In de eerste helft van september kwam de eerste lading biologische gerst aan die men meteen verwerkte. De spirit die hieruit voortkwam zal verwerkt worden tot Cotswold Dry Gin en Cotswold Single Malt. Wie deze whisky wil proeven, moet nog even geduld hebben : voor ze haar naam waardig is moet ze nog minstens drie jaar op eiken vaten rusten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dit was … september 2014

 1. The Spirit Receiver zegt:

  Zo, we zijn weer mee! Bedankt voor het knappe overzicht.
  Je “Dit was…” rubriek is heel handig!
  Wat steek je me daar een tijd in, zo veel dat je weet. Genereus dat je het deelt.
  Kleine aanvulling: de correcte naam is Ailsa Bay volgens mij.
  Groetjes

 2. jonaspothelm zegt:

  Dat moest inderdaad de ‘Ailsa Bay’ distilleerderij zijn – een single malt distilleerderij op de terreinen van de Girvan grain distillery. De plaats waar tegenwoordig ook de Hendricks Gin gedistilleerd wordt. Aangepast in de tekst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s