Kininvie 1990 (23y) Batch 002 (42,6%)

Nu ik toch over deze legendarische fles bezig ben, kan ik beter meteen ook presenteren. Voila. Deze Kininvie 1990 is de tweede officiële release. De eerste batch hielden W. Grant & Sons, de eigenaars, vorig jaar exclussief voor de Taiwanese markt. Dit alleen al benadrukt het geloof van de Schotse producenten in het groeipotentieel van de Aziatische markt. Maar goed, deze tweede batch wordt wereldwijd gelanceerd. In tegenstelling tot de eerste batch, die een selectie was van op ex-Bourbon-vaten gerijpte Kininvie, is deze tweede batch een mengeling van ex-sherry en ex-bourbon (in de verhouding 20/80).

De Kininvie Distilleerderij, gezien vanuit het 'mash house' van de Balvenie distilleerderij.

De Kininvie Distilleerderij, gezien vanuit het ‘mash house’ van de Balvenie distilleerderij.

De Kininvie distilleerderij werd in 1990 door W. Grant & Sons gebouwd op hun terreinen in Speyside. De whisky markt kende een snelle groei, en de producenten hielden hun Balvenie en Glenfiddich liever als Single Malt in plaats van ze in blends te versnijden. Een nieuwe distilleerderij ving de nood aan malt voor blends op. In 2010 werd de distilleerderij gesloten. Een nieuwe, grotere distilleerderij in de Lowlands, Ailsa Bay, op de tereinen van hun Girvan grain distillery. In mijn ‘distillery data’ staat deze distilleerderij dan ook als ‘mothballed’ gelabeld, maar volgens het Malt Whisky Yearbook (Tip!) is Kininvie sinds 2012 weer periodiek actief.

Meer dan een ‘still house’ is de distilleerderij niet : de ‘mash tun’ en ‘washbacks’ (waar de fermentatie gebeurt) staan in de Balvenie distilleerderij – welliswaar in een aparte ruimte.

Kininvie 1990 (23y) batch 2 (42,6%)

kininvie 23y 1990 batch 2Kleur : Goud met een diepe, rode schijn.

Geur : Vol, zacht. Petit Beurre-koekjes. Rijke vanille zoals in bitter food. Monkey Shoulder is niet ver weg. Maar wat voegt de lange rijping toe? Een frisse kruidigheid en peper van het hout komen naar boven als je deze whisky even laat ademene. Gember, en de suggestie van dragon. Kaneel zoals in herfstthee. Acheraan neem ik de sherry waar : donkerrode fruittoetsen, een bos in de vroege lente. Ondanks haar pittigheid, blijft dit toch een zachte en ronde dram.

Smaak : Zacht. Daar is de vanille en de bitter food weer. De scherpe toets zit er ook in, maar is minder vegetatief : een vleugje solvent of haarlak, of misschien vernis. Aangename en subtiel sherrie invloed : vooral rozijnen, maar ook sinaasappelzeste en snoeihout. Hazelnoot. Walst elegant over de tong, rond en vlot.

Finish : Houtinvloeden doen hun werk : vanille, peper en gember. Bittere nootjes.

Balans : Ondanks de vele lovende recenties kon deze whisky me niet volledig overtuigen. Is ze me te vlot? Zat de herinnering aan Monkey Shoulder me in de weg? Verwachtingen te hoog? Ik had meer compleciteit verwacht, inderdaad. Meer ‘huiswerk te doen’ zoals dit vaker met oudere whisky’s gebeurt. Minder ‘bevattelijk’ dan zoals deze vlotte, bevallige Kininvie zich toont.

Wie ‘Kininvie’ zegt, zegt ook ‘Monkey Shoulder’, een blended malt van W. Grant & Sons. Kininvie vormt het hart van deze whisky, samen met Balvenie en Glenfiddich.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kininvie, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kininvie 1990 (23y) Batch 002 (42,6%)

  1. Pingback: Ailsa Bay (48,9%) | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s