Glen Keith 1995 (Part des Anges) Closed Distilleries (58%)

We voelen ons een beetje bij de neus genomen. Neen, begrijp ons niet verkeerd : Glen Keith is een fantastische Speyside distilleerderij. Zo waren we ooit erg onder de indruk van een Glen Keith 1968 door Gordon & MacPhail in 2011 op de markt gebracht. De distilleerderij ligt in het dorpje … euh … Keith, en behoort tot de stal van Pernod-Ricard (Chivas). De distilleerderij werd in 1957 door de toenmalige eigenaar Seagram gebouwd om de toenemende vraag naar blended whisky te counteren. Deze zachte whisky werd ontworpen als ingerediënt voor blends, niet om als Single Malt door het leven te gaan. Pas in 1994 verscheen ze voor het eerst als een officiële botteling. Maar in 1999 werd ze gesloten. Pernod-Ricard kocht de distilleerderij in 2001 over. Officiëel ging ze niet in productie, maar de intacte distilleerderij werd wel gebruikt als opleidingscentrum en proefdistilleerderij. In 2012 wordt de distilleerderij grondig onder handen genomen, om in 2013 ‘officieel’ weer in productie te gaan. Niet langer als opleidingscentrum, maar opnieuw om aan de groeiende vraag naar whisky tegemoet te komen.

We voelen ons dus een beetje misleid door het ‘Closed Distillery’-label van de Franse bottelaar ‘Part des Anges’. Akkoord, ze brengen al langere tijd expressies van Glen Keith op de markt, en waarschijnlijk hebben ze nog wat vaten rusten in hun lagerhuizen. Whisky’s van gesloten distilleerderijen brengen altijd op. Helaas voorzagen ze niet dat deze distilleerderij wel eens weer actief kon worden …

Deze Glen Keith werd gebotteld op vraag van La Maison du Whisky te Parijs.

Glen Keith 1995 (Part des Anges) Closed Distilleries (58%)

Glen Keith 1995 ClosedDistillieriesKleur : Goud.

Geur : Zachte, toegankelijke whisky. Een fruitmand word je onder de neus geduwd. Perzik, sinaasappel, mango. Een aangename combinatie van geel fruit en zoete citrus. Maar ook de leeftijd weegt duidelijk op deze dram : amandel en een bekoorlijke kruidigheid. De neus is erg fragiel, en vraagt wat tijd om zich te ontwikkelen. Maar wat een heerlijke fruitmand krijg je dan !

Smaak : Uitgesprokener dan de neus. Duidelijker appel. Jonagold die goed rijp is – net niet melig. Nog voldoende sappig en fris. De zoete citrus wordt frisser  – iets meer citroen. En wat een heerlijk mondgevoel. Deze whisky vormt een mooie film over alle smaakpapillen. Langzaam komen kruidige accenten en amandelaroma’s naar boven. Heide en zelfs wat grassig. Het zoete fruit werkt lekker lang door.

Finish : Heerlijk lang en zoet.

Balans : Een whisky die mij erg kon bekoren. Bovengemiddeld. Heerlijke zoete, fruitige expressie. En dit zonder zijn subtiele karakter te verliezen. Overdrijft nergens in, en bewaart zo een fragiel evenwicht. Puik werk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Closed Distilleries, Glen Keith, Notes en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Glen Keith 1995 (Part des Anges) Closed Distilleries (58%)

  1. jonaspothelm zegt:

    Tekst bijgewerkt : enkele taal- en tikfoutjes verbeterd, linken ingevoegd.
    ‘fijnzinnige kruidigheid’ vervangen door ‘bekoorlijke kruidigheid’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s