Whisky Battle : 2x Taketsuru 21y, Portwood VS Madeira Wood

Nikka, de Japanse whiskyproducent opgericht door Masataka Taketsuru, bestaat 80 jaar. En dat zullen we geweten hebben. Nikka, dat twee distilleerderijen bezit in Japan (Yoichi en Miyagikiyo) en één in Schotland (Ben Nevis) eert zijn oprichter met een aantal nieuwe expressies. De Taketsuru whisky is een blended malt whisky, een blend van de single malts geproduceerd in de Yoichi en Miyagikyo distilleerderijen. Dit jaar verschenen onder meer deze Taketsuru 21y Portwood (46%) en Taketsuru 21y Madeira Wood (46%). Wij zetten beide expressies voor u naast elkaar.

Madeira is een versterkte wijn die op Porto lijkt. Het verhaal wil dat Portugese zeevaarders in de 17e eeuw portwijn meevoerden op hun reizen naar Zuid-Amerika – soms wordt gezegd als balast, soms ter vervanging van fruit voor de bemanning. Tot men ontdekte dat de koude nachten en tropische dagen een positieve invloed hadden op het rijpingsproces van deze wijnen. Op het Portugese eiland Madeira maakt men deze wijn na door een versnelde rijping in klimaatgecontroleerde lagerhuizen, waar men de temperatuur-schommelingen van destijds op de schepen nabootst.

nikka-taketsuru-21-wood-finish-600x720

Taketsuru 21y Port Wood Finish (46%) Taketsuru 21y Madeira Wood Finish (46%)
Kleur : een toets amber, met een roze schijn in het licht. Kleur : goud met een licht-koperen toets
Geur : Die zachte, ronde neus van Taketsuru. Ze weerspiegelt de volheid van de 12y die ik goed ken. Maar hier speelt tropisch fruit op de voorgrond. Warme abrikoos, geconfijte ananas. Elegant. Best pittig. Kruidige eik en een zweem rokerigheid. Nootmuskaat en kruidnagel. Wijndroesem. Warm. Geur : Frisser en zoeter van de Portwood. Dezelfde aangename ronde neus, en ook hier duidelijk tropisch fruit. De ananas-toetsen komen meer naar voor. Ananas zoals in Frutella-snoep. Ook de kruidigheid is wat frisser. Een hint eucalyptus.
Smaak : Warm en rond. Weer valt de elegantie op. Tropisch fruit op de voorgrond. Samen met heel wat rozijntjes. Soepel. Vol. In de achtergrond roept wat vanille. Smaak : Fris en rond. Meer ananas, zonder aan elegantie in te boeten. Iets vinniger. Een zilt accent op de achtergrond. Chocolade, zijn puurste vorm.
Finish : Best drogend. 21 jaar op hout toont zijn invloed duidelijk. Lang en kruidig. Finish : Haast nog meer astringent. Lang en kruidig, pure chocolade.
Balans : In de roos. Wat een mooie, soepele expressie. Mijns inziens speelt het hout een nadrukkelijkere rol dan de ‘porto’. Het tropische fruit doen een esterrijke spirit vermoeden, de kruidigheid en het astringente een sublieme vatselectie. Hier valt niets op aan te merken. Wat een evenwichtige whisky. Balans : Op zijn minst even sterk als de Port Wood Finish. Doet er nog een schepje bovenop. Zoeter en toch droger, fruitig en veel eik. Schijnbaar tegenstrijdig, maar schuurt nergens tegen. Top.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nikka, Notes, Taketsuru, Whiskybattle. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s