The Balvenie Tun 1509 batch 1 (47,1%)

Tegen het eind van afgelopen zomer kondigde The Balvenie aan dat de succesvolle small batch ‘Tun 1401’ vervangen zou worden door een nieuwe ‘Tun 1509’ – een ‘marriage cask’ vier maal zo groot als zijn voorganger. Het succes van The Balvenie Tun 1401 noopte de producent tot schaalvergroting.

Het doet me alleszins een groot plezier dat The Balvenie de moeite blijft doen om alle vatgegevens op de kartonnen koker van deze NAS whisky te blijven vermelden. Voor deze batch 1 werden 42 vaten geselecteerd uit de legendarische Balvenie lagerhuizen, 32 bourbon vaten en 7 Sherry vaten. Omgerekend naar volume moet dit een verhouding geven van ongeveer 2:1 bourbon tegenover sherry. In de Tun 1401 expressies lag deze verhouding dichter bij 1:1. De zorgvuldig uitgezochte vaten kregen een huwelijk (‘marriage’) van 3 maand in de befaamde ‘Tun 1509’ voor ze werden gebotteld.

Balvenie Tun 1509 batch 1 (47,1%)

Balvenie Tun 1509Kleur : Neigend naar amber

Geur : Artisanale honing, met een met een ondertoon van okkernoot. Het brengt me meteen terug naar een vakantie in de Périgord Noir waar ik de heerlijke miel noyer ontdekte. Expressieve neus dat vooral door tropisch fruit wordt gedomineerd. Vijg, geconfijte sinas, rozijnen. Na een poos wordt het fruit frisser : sinaasappelzeste, limoen, anans. Kruidige houttoetsen.

Smaak : Rond en zacht, zoals je van Balvenie verwacht. Ook hier een sterke associatie met honing en tropisch fruit. Warm en romig. Rabarberconfituur met aardbei. Daaronder kruidige eik, met een licht astringent karakter. Appel met véél kaneel. Karamelfudge.

Finish : Langzaam komt een aanhoudende vanille boverdrijven. Wat ‘woodsmoke’, een vleugje boenwas.

Balans : Hier kan je alleen maar blij mee zijn. Heerlijk. Toch niet zo overdonderend als de Tun 1401 (althans de batches die ik mocht proeven). Bovendien neemt de lanceerprijs de helft van het proefplezier weg.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Balvenie, News en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s