Glenfiddich Cask Collection – Reserve Cask (40%)

Dik een jaar geleden lanceerde Glenfiddich haar nieuwe ‘travel retail’. Drie leeftijdloze (‘NAS’, No Age Statement) whisky’s die de klassieke range inmiddels hebben vervangen. Onder de noemer ‘Glenfiddich Cask Collection’ verschenen de Select Cask, Reserve Cask en Vintage Cask. De drie nieuwe expressies kregen een bijzondere rijping mee : Glenfiddich kocht 3 authentieke Solera sherry vaten aan om de nieuwe expressies te ‘huwelijken’ (mariage) – tot zichzelf te laten komen. Tussen de selectie van de vaten die gebotteld zullen worden en het effectief bottelen, worden deze vaten samengevoegd in een ‘mariage tank’ – een container waar de whisky enkele dagen tot enkele weken in rust om zo een egaal aroma en gelijkmatige smaak te bekomen. Glenfiddich laat deze mariage dus plaatsvinden in Solera vaten, en voegt er via deze weg een (korte) finish aan toe.

Sherry kelder met Solera vaten (foto : Wikipedia)

Sherry kelder met Solera vaten (foto : Wikipedia)

Sherry vaten worden vaker gebruikt bij het rijpen van whisky. Maar doorgaans zijn dit geen (oude) Solera vaten – namelijk de vaten waar de sherry in rijpt. Wel worden de vaten waarin de gerijpte sherry wordt vervoerd gebruikt om whisky in te laten rijpen (een kritisch artikel over het gebruik van sherryvaten in de whiskyindustrie vind je op Whiskynotes). Solera vaten, die decennialang door de Bodega’s gebruikt worden, zijn doorgaans uit Europese eik vervaardigd. Shipping casks, die doorgaans slechts even Sherry bevat, zijn doorgaans uit Amerikaanse eik vervaardigd. Ditzelfde geldt voor seasoning casks, vaten die een korte tijd sherry herbergden met als doel ze te gebruiken voor de rijping van whisky. Beide eiksoorten zorgen voor een apart smaak- en aromaprofiel.

Voor deze 3 nieuwe expressies in het Solera vat huwden, rijpten ze eerst op andere eik. De Select Cask bestaat uit whisky die eerst op ex-bourbon vaten, Europese eik en ex-wijnvaten rijpte voor ze in het mengvat terechtkwamen. De Reserve Cask rijpte voordien uitsluitend op ex-Sherry vaten (de zogenoemde shipping casks. Voor de Vintage Cask liet Glenfiddich zich inspireren op hun whisky uit de 19e eeuw, en is licht geturfd. Het is pas de tweede keer dat Glenfiddich een peated whisky uitbrengt. Deze versie rijpte op Amerikaanse en Europese eik, zonder specificaties. Wij kregen de Reserve Cask onder onze neus geschoven.

Glenfiddich Reserve Cask (40%)

glenfiddich reserve caskKleur : Donkerder dan goud

Geur : Expressief, met als kernwoorden ‘eik’ en ‘fruit’. Ondanks de slechts 40% alcohol waait de kruidige eik en gestoofde appeltaart je al van ver in het gezicht. Glenfiddich bewijst dat een goeie neus geen overdadige alcohol hoeft. Gestoofde appel met kersenlikeur. Granige moutsuikers. Na een poos meer en meer citrus als in citruscake. Provinciale kruiden zijn niet ver weg. Met een druppel water komt het jonge karakter sterker naar voor. Appelcompote, zandkoekjes. Wat stoffig (doet denken aan diepe sherry) en een lactische toets.

Smaak : Pittig. Hier komt de eik sterker op de voorgrond, zonder te wrang te worden. Het fruitige, met een ondertoon van rood fruit (rode besjes), speelt tweede viool. Maar wat een krachtige, kruidge smaak. Tijm, rozemarijn, witte peper en zelf wat kruidnagel, gember en kaneel. Verwarmend. Water toevoegen trekt ook de smaak wat uit evenwicht. Scherper en meer havermout.

Finish : Heerlijk lang. Meer hout dan vanille. Bosvruchtenconfituur op het vuur. Flink astringent.

Balans : Aardige en mooi gebalanceerde whisky. Wat een expressieve neus en krachtige smaak op dit voor sommigen lage alcoholpercentage. Evenwichtig, rijk en een mooi spel tussen eik en fruit. Ondanks de sherry-nadruk toch veel appel en citrus – het effect van Europese eik? Met water valt het jonge karakter van deze ‘NAS’ wel door de mand.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glenfiddich, Notes en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Glenfiddich Cask Collection – Reserve Cask (40%)

  1. Pingback: Glenfiddich Cask Collection – Vintage Reserve (40%) | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s