Dit waren … oktober en november 2014

Ach, terwijl The Tulip Glass met haar tastings als een najaarsstorm over Vlaamse wegen raast, schieten whiskyproducenten een nimmer aflatend spervuur van nieuwe releases over hun consumenten uit. Zelfs wij zijn het overzicht een beetje kwijt – het bos en de bomen, u weet wel. Maar niet getreurd. Terwijl we even een hap adem nemen alvorens we met geheven glas weer de loopgraven uit stormen, serveren we u eerst wat de whiskywereld, naast lanceren, allemaal bezig hield. Vleit u neder, schenkt u een scheut kostbaar levenswater in, en luister …

12 oktober : Bouwperikelen

De Kingbarns Distillery in het Schotse Fife, verwelkomde op haar koperen ‘Stills’, de alambieken waarin ze binnenkort zullen stoken. De ketels werden met de hand gemaakt door de beroemdste kopersmid Forsyths of Rothes. Dit nieuw distilleerderijproject is een initiatief van de onafhankelijke bottelaar Wemyss.

15 oktober : Snelle whisky

De Macaloney Brewers & Distillers, een nieuwe Canadese distilleerder, krijgt 2,37 miljoen dollar staatssteun voor het ontwikkelen van een technologie om whisky versneld te laten rijpen. Het bedrijf , dat de gloednieuwe Victoria Caledonian Distillery bezit, wil zo op 3 jaar tijd whisky op de markt brengen met een maturiteit van 10 tot 12 jaar oude whisky. Zo wil het bedrijf, dat zijn techniek ook voor andere distilleerders beschikbaar wil stellen, beter kunnen inspelen op de groeiende vraag naar whisky.

shelter-point-1

De distilleerderij is sinds het najaar van 2013 actief. Oprichter Graeme Macaloney is een Schots fermentatie expert die naar Canada uitweek. Samen met Dr. Jim Swan (die ook de Welshe distilleerderij Penderyn, Taiwanese distilleerderij Kavalan en Belgische distilleerderij Gouden Carolus hielp opstarten) en Mike Nicolson (ex-distillery manager van onder meer de Lagavulin en Royal Lochnagar distillery) hielpen Greame zijn droom een eigen distilleerderij te bouwen verwezenlijken. Anthony Wills, oprichter van de Kilchoman distilleerderij op Islay, werd door Macaloney Brewers & Distillers aangeworven als adviseur.

17 oktober 2014 : Jameson opent Irish Whisky Academy

Jameson, de Ierse whisky onder producent Pernod-Ricard, open teen Irish Whisky Academy. Leergierige whiskyliefhebbers kunnen voor een kleine 1.199€ twee dagen meedraaien in de Middleton distilleerderij. Ze maken er van dichtbij kennis met de verschillende productiestappen. De Middleton distilleerderij produceert onder meer Jameson, Redbreast, Green Spot en Midlleton Very Rare.

23 oktober 2014 : David Beckham goes Whisky

Met de lancering van hun premium single grain whisky Haig Club strikte marktleider Diageo niemand minder dan David Beckham.

David-Beckham-Haig-Club-big

En nu we het toch over nieuwe releases hebben : onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail lanceerde begin oktober haar nieuwe serie Private Collection Ultra. De eerste release bevat onder meer een 61y oude Linkwood, 62y oude Glenlivet, 57y oude Strathisla en een Mortlach van 63Y. De prijzen zijn navenant.

En producent Bacardi kondigt aan dat ze ook de whisky van hun Aultmore distilleerderij als Single Malt op de markt brengen. Vanaf november zijn een 12y en 21y oude expressie verkrijgbaar in bepaalde Duty Free ketens. Eerder al moderniseerde Bacardi de range van Aberfeldy en lanceerde het Cragganmore Craigellachie* als Single Malt. Zo, nu hebben we het tenminste niet over Japanse whisky’s die hoger scoren dan Schotse moeten hebben.

1 november : Een tij dat keert?

De export van whisky uit Schotland staat onder druk, dat berichtten we u in september. Vooral de haperingen op de Aziatische en Amerikaanse markt zorgden voor tegenvallende kwartaalcijfers in de eerste helft van 2014. Reacties konden niet lang uitblijven. Zo zet Diageo, ’s werelds grootste whiskyproducent, een aantal investeringen ‘on hold’, waaronder 50 miljoen pond voor de bouw van hun ‘super distilleerderij’ nabij de Teaninich Distilleerderij. Ook de uitbreidingswerken van hun Mortlach, Glen Ord en Clynelish distilleerderijen lopen vertraging op.

Diageo investeerde het voorbije decennium flink in haar distilleerderijen. Maar de tegenvallende groeicijfers manen de producent aan tot enige matiging. In de eerste helft van 2014 lag het omzetcijfer voor export van Schotse whisky 11% lager dan in dezelfde periode in 2013. In absolute cijfers daalde het volume whisky dat vanuit Schotland overzee werd verscheept met 5,5%.

 

De nieuwe distilleerderij in Alness : uitstel of afstel?

De nieuwe distilleerderij in Alness : uitstel of afstel?

Ondanks de druk op de whiskymarkt in het algemeen, ziet de nummer twee Pernod-Ricard geen vuiltje aan de lucht. Ze maakten deze maand bekend dat hun The Glenlivet, de op één na best verkochte Single Malt wereldwijd, boven het miljoen cases** per jaar verkocht.

* Craigellachie/Craganmore : Oeps, what a mistake-a to make-a. Het zat goed in het hoofd, maar kwam verkeerd uit de vingers. Craigellachie is de distilleerderij in handen van Bacardi die in officiële release ging. Cragganmore is één van de Classic Malts van Diageo, en vertegenwoordigt Speyside naast o.m. Dalwhinnie (Highlands), Talisker (Isles), Lagavulin (Islay) en Oban (Coastal). (Met dank aan een opmerkzame lezer)

** Cases : in de industrie een maat voor volumes. Een Case staat gelijk aan 9 liter (12 x 0,75L, of een doos van 12 flessen volgend de Amerikaanse markt). In Europa, waar de inhoud van een fles doorgaans 0,7L is, komt dit overeen met ongeveer 13 flessen. Omgerekend : 1 miljoen cases Glenlivet staat gelijk aan ongeveer 13 miljoen flessen Glenlivet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s