Mortlach Rare Old (43,4%)

Dit najaar kwam de nieuwr reeks Mortlach uit. Na de premiere in Groot-Brittannië en Amerika, duiken deze expressies nu ook in Europa op. Van Mortlach kwamen 4 nieuwe expressies uit : Mortlach Rare Old, Mortlach Special Strength, Mortlach 18 en Mortlach 25. De ‘Old & Rare’ (50cl) is te koop bij Colruyt, die zich steeds sterker als whiskyspecialist profileert. De ‘Special Strength’ houdt producent Diageo exclussief voor hun Travel retail assortiment. Wij kregen de kans om deze nieuwe expressie te proeven (met dank aan B.M. van Taste Whisky Events). In België (en de rest van Europa) komen deze expressies eerst uit in flessen van 50cl, tot de productie op peil is. Maar met het uitstel van de uitbreidingswerkzaamheden van de Mortlach distilleerderij, kan dit wel eens langer duren dan verwacht …

Mortlach Rare Old (43,4%)

mortlach_rare-oldKleur : Goud met amberen toets

Geur : Ah, zit goed. Een vleugje chemie – aceton, WC-verfrisser – die snel overgaat in een wat scherpe maar vooral frisse fruitigheid : ananas, citroenfrutella. Flink zoet, en met wat ademen steeds meer sinas en een wat stoffige zolder. Notig, fudge, pure chocolade (dat heeft ook dat ‘stoffige’). Licht mineralig.

Smaak : Zacht en rond. Veurnse Babelutten. Warme honing met thee. Likeurachtig zoet zelfs. Heeft body. Hier ook wat rood fruit die een sterke associatie met Sherry oproept. En ook dat typische ‘sulphery’ randje dat sherry kan hebben : ijzer, misschien zelfs een vleugje spruit. Sterke koffie met suiker (of met een scheut rum).

Finish : medium.

Balans : In de eerste plaats een zoete en vlotte whisky. Maar van een Mortlach verwacht je meer : een hoek af, een twist, een shisma. In deze officiële botteling werd deze vakkundig weggepoetst, en enkel als je goed oplet ontdek je de (voor mij) typische Mortlach karakteristieken (wat scherpte in de neus, was zwavel op de tong). Onvermijdelijk zal deze de whiskygeek wat ontgoochelen : te braaf, te vlot, te rond. Maar dat heeft vooral met verwachtingen te maken. Producent Diageo mikt met deze release niet op een kennerspubliek. Maar wie wel eens van een whisky houdt, vindt in deze expressie ongetwijfeld een nieuwe dimensie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mortlach, Notes en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s