Teeling Silver 21y Sauterne Finish (batch 3) (46%)

Nu weten we het zeker. Als zelf de Malt Maniacs de Schotse whisky in het verdomhoekje duwen en de Aziaten vrij baan geven, moeten we nieuwe paden inslaan. Geen Schotse whisky deze week, maar Ierse. Nog niet zo lang geleden waren maar enkele oases in de Ierse whiskywoestijn : Bushmills, Middleton en Cooley. Maar daar komt verandering in. The Teeling Whiskey Compagnie is er zo eentje. Maar hoe doen ze dat, amper een jaar bestaan en al een 21y oude whisky op de markt brengen? Dat vraagt een woordje uitleg.

10 december 2014 : de 'stills' komen in Dublin aan ...

10 december 2014 : de ‘stills’ komen in Dublin aan …

De Teeling familie zit al eeuwen in de branche. Toen ze in 2011 hun Cooley distilleerderij aan het Amerikaanse Beam Inc. verkochten, werd het tijd voor iets heel nieuws. Een nieuwe distilleerderij in Dublin bijvoorbeeld. De laatste ging 250 jaar geleden dicht, dus als statement kon dit wel tellen. In het voorjaar van 2015 gaat de distilleerderij in productie. Maar de Teelings behielden de rechten over een deel van de rijpende vaten in de Cooley distilleerderij – overigens niet allemaal vaten die door Cooley gestookt waren. Vaten die niet in het profiel van de klassieke bottelingen uit deze distilleerderijen aansluiten. Zoals deze bijzondere 21 jarige – nu ja – Teeling. Geproefd tijdens één van de Teeling presentaties die onlangs ons land doorkruisten.

Teeling Silver 21y Sauterne Finish batch 3 (46%)

Teeling Silver 21 Sauterne FinishKleur : Met een helder koperen toets.

Geur : Hout en rook vallen meteen op. Rook in Ierse whisky? Jazeker, en hoe ! Een vleugje geschroeid rubber, als van een motor die met gierende banden vertrekt. Kruidige eik, warm en peperig. Vuurhout. Complex als een oude (onafhankelijke) Bunnahabhain. Maar lichter en meer rood fruit, helderder. Als parfum. Na een poos vleziger. Zoete, gebakken spekjes met een krokant korstje. Een oude Laphroaig op Sherry loert om de hoek.

Smaak : “Die gaan we morgen nog proeven”, fluistert mijn buur me toe. Tropisch fruit op de voorgrond. Wat een volle smaak. Sinaasappel, pruim, passievrucht. Sigarenrook. En wat een heerlijke kruidigheid. Pepernoten. Warme chocolade. Goed gedroogd en licht geschroeid hout. Karamelsaus op vanille-ijs. Rumrozijnen. Dit houdt niet op.

Finish : Lang, bijna eeuwig. Hazelnoot, pepernoot. Rood fruit en een warme rokerigheid. Sigaren en haardvuur. Zachte tannines van het hout en een subtiele, kruidige rook blijven aanhouden.

Balans : Subtiel, complex en bijzonder heerlijk. Het hele smaakbereik van whisky wordt gedekt : fruit, rook en hout in een mooie evenwichtige combinatie. Vol en aanwezig, maar niet overdadig. Dit is wat mij  jaren geleden zo aantrok aan Schotse whisky. Maar wat vandaag niet meer kan of onbetaalbaar is geworden. Ierland beleeft zijn whisky renaissance. Niet alleen Teeling en de andere distilleerderijen die verschijnen, maar ook de bottelingen van (Belgisch onafhankelijk bottelaar) The Nectar doen me dit geloven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Notes, Teeling en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s