Elements of Islay Ar5 (Ardbeg) Sherry Cask (57,8%)

Twee keer kort na elkaar kon ik deze expressie proeven : op Whisky Live Paris en op Spirits in the Sky. Twee keer verraste deze whisky me. De eerste keer viel vooral het ‘vlezige’ (meaty) karakter op. De tweede keer voelde deze whisky wat lichter en vooral kruidiger aan.

Een onafhankelijke Ardbeg is altijd een bijzondere verschijning. We zijn niet gewoon om Ardbeg zo flink in een Sherry-pakje aan te treffen. Volgens de producent Speciality Drinks is deze expressie ‘ongeveer’ 10 jaar oud. Dit maakte ik er van :

Elements of Islay Ar5 (Ardbeg) Sherry Cask (57,8%)

ardbeg elem_ar5Kleur : Goud

Geur : Ah, Islay. Strand, wind, een houtvuur, stervend zeewier. Dit voelt als thuiskomen. Vooral vegetatieve en zilte associaties op de voorgrond. Citrusfris. Met een ‘meaty’ sherry toets. Het krokante korstje van biefstuk op de barbecue. Zinnenprikkelend, zilt. Mooie en volle fruitigheid. Aangenaam zoet.

Smaak : Ardbeg, heel karakteristiek. Best fruitig ook – de typische citrus-Ardbeg-frisheid. Rokerig en medicinaal. Brult. En veel kruiden. Wat een fijne tuinkruiden mix schuilt onder het barokke rokerige karakter.

Finish : Lang, best wat tannines. Drogend. Smeulende heide.

Balans : Een onafhankelijke botteling van Ardbeg lijkt altijd interessant. Zoeter en zwaarder gesherried dan we doorgaans van Ardbeg gewoon zijn. De karakteristieke rokerigheid is wel herkenbaar. Serge Valentin bekroonde deze Ar5 met een mooie 89/100. Vooral het kruidige karakter herken ik.

Dit bericht werd geplaatst in Ardbeg, Elements of Islay, Notes en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s