Laphroaig 1994-2014 (Malts Of Scotland) Banyuls Wine Cask Finish (57,2%)

Laphroaig is zo’n distilleerderij die met een strak en gevat aanbod toch boeiend bleef. De laatste jaren verbreedde Laphroaig haar aanbod sterk : verschillende finishes en NAS (no age statement) expressies vonden inmiddels de weg naar de consument. Denk maar aan hun Quarter Cask, Triple Wood en recenter hun PX Cask, QA Cask en An Cuan Mor.

Laphroaig : altijd een leuk weerzien.

Laphroaig : altijd een leuk weerzien.

Een breder en ruimer aanbod van deze distilleerderij zelf heeft ook invloed op de markt van onafhankelijke bottelaars. Aangezien de producent een groter deel van haar productie op de markt brengt, blijft er een kleiner deel over om als ‘blenderswhisky’ door te verkopen aan derden. Ooit was het anders, en brachten onafhankelijke bottelaars steevast jaarlijks een pittig geturfde Laphroaig uit. ‘Indie Laphroaig’ wordt dus zeldzaam en prijzig. Bovendien moeten onafhankelijke bottelaars creatief zijn om boven het brede aanbod van de distilleerderij zelf uit te springen. Zoals deze expressie vorig jaar door het Duitse Malts of Scotland gelanceerd : gefinished op wijnvaten uit de Banyuls. Banyuls is een versterkte wijn uit het Zuid-Franse Roussillon.

Laphroaig 1994-2014 (Malts Of Scotland) Banyuls Wine Cask Finish (57,2%)

laphroaig_19_jahre_-_cask_mos_14052_-_banyuls_wine_cask_finish_-_single_malt_scotch_whisky_1Kleur : Rode koper, donker als Tawny Port

Geur : Krachtig en vol, met een flinke aanval van rood fruit. Rode druif en zwarte kersen, bloedappelsien, geconfijte sinaasappel. Port-achtig. Houterig als verse noten. Daaronder een licht medicinale rook. Als een smeulend vuur van natte heide.

Smaak : Rood fruit vooraan. Wijnerig. Zacht en mild, en romig. Enorm fuitig. Kers, gedroogde abrikoos, sappige pruim. Rood en zwart fruit. Best veel wijntannines, als een jonge, krachtige wijn. De wijntannines gaan langzaam over in een massieve turfrook die het naadloos overneemt. Rozijnzoet.

Finish : Kauwbaar. Lang. Geconfijt rood fruit en volle sigaarrook. Groots.

Balans : Wat een heer. Glanzend zwart rokkostuum, ebbenhouten wandelstok met een gouden knop. Hoge hoed. Statig. De rode fruittoetsen van de Banyuls vloeien prachtig over in het pittige Islay karakter die zo herkenbaar Laphroaig is. Zeer elegant. En toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat ergers in de verte een melkzure toets het pallet doorkruist. Zonder was deze whisky ongetwijfeld in mijn absolute toplijst beland. Maar – om Dominiek Bouckaert te parafraseren – wat is een onafhankelijke whisky zonder een hoek af?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Laphroaig, Malts Of Scotland, Notes en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s