Dit waren … december 2014 en januari 2015

Terwijl iedereen zich zat te vergapen aan de nieuwe releases die als vuurwerk in de nieuwjaarsnacht om de oren spettert, bedacht de Scotch Whisky Association dé oplossing voor de whiskymarkt om de regen aan releases ook daadwerkelijk verkocht te krijgen. En het Ierse Bushmills veranderde van eigenaar. Dit, en samen met weer heel wat bouwperikelen, vormden de overgang tussen 2014 en 2015.

15 december 2014 : Drop the duty

Drop-the-Duty-WSTA-wines-and-spirits-campaign-launched_medium_vgaDe kreet is mooi, de gedachte verbazend simpel. Nu de Schotse whisky markt onder steeds grotere druk komt te staan (verzadiging, buitenlandse concurentie, premiumisering, …) komt de Scotch Whisky Association samen met The Wine and Spirit Trade Association – twee belangenorganisaties uit de industrie zelf – met dé oplossing. ‘Drop the duty’ : laat de belasting op alcohol met 2% dalen, en dit zal de industrie niet alleen meer ademruimte geven, maar ook de belastingsinkomsten met 1,5 miljard Britse pond doen stijgen door toegenomen consumptie. Iedereen wint, iedereen tevreden : industrie en staat hebben meer inkomsten, de burger heeft goedkopere booze.

Vanzelfsprekend dat de hogere inkomsten bij de industrie niet resulteren in een grotere winstmarge, maar wel in meer investeringen en jobs. Misschien kan onze regering hier ook iets van leren : de oplossing voor de economische maliase is een belastingsverlanging.

27 december 2014 : nieuw logo voor Heaven Hill

De Amerikaanse Heaven Hill distilleerderij groep kiest ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag een nieuw logo. Heaven Hill produceert onder meer Heaven Hill bourbon, Evan Williams bourbon, Elijah Craig bourbon, Fighting Cock, Parkers Heritage, Old Fitzgerald, Ritterhouse Rye, Bernheim Wheat en heel wat ‘blanke’ distillaten.

Heaven Hill gaat mee met de tijd : oud logo versus nieuw

Heaven Hill gaat mee met de tijd : oud logo versus nieuw

1 januari 2015 : Tequila wordt de nieuwe rage

In november sloot alcoholreus Diageo een overeenkomst met het Mexiacaanse Casa Cuevo, zo ontdekten wij in december. De overeenkomst omvat een ruil : Diageo’s Bushmills tegen Casa Cuevo’s Don Julio tequila*. In het voorjaar van 2015 moet de deal rond zijn. De groeimarge van Don Julio tequila ligt rond 25% per jaar. Diageo vindt het belangrijker in nieuwe groeimarkten te investeren dan te verzanden in een concurentie met rivaal Pernod-Ricard die de andere grote Ierse whisky (Jameson) bezit. Met de huidige cocktail revival biedt het ultra premium tequila merk Don Julio best wat perspectief. George Clooney is alvast overtuigd.
don_julio_01

(* = Diageo bezat sinds 2012 reeds 50% van dit tequila merk, na een mislukt overnamebod)

4 januari 2015 : Japans whiskypionier overleden

’|’߃jƒbƒJƒEƒƒXƒL[ŽÐ’·ƒCƒ“ƒ^ƒrƒ…Takeshi Taketsuru, de geadopteerde zoon van Masataka Taketsuru, overleed op 17 december op 90 jarige leeftijd. Zo werd in januari bekend gemaakt. Na het overlijden van zijn ouders werd Takeshi door zijn oom Masataka opgevoed in het Noordelijke Yoichi. Na zijn studies werd hij Master Blender bij Nikka. In 1985 werd hij Compagny President. Na de overname van het bedrijf door de brouwersgroep Asahi in 2001 bleef Takeshi de belangrijkste raadgever, en dit tot aan zijn dood. Takeshi maakte het merk dat zijn oom had opgericht groot, en zorgde voor een wereldwijde faam.

23 januari 2015 : Diageo opent virtuele distilleerderij

Voortaan kunnen online bezoekers een virtueel bezoek brengen aan de Cardhu, Glen Ord, Talisker en Lagavulin distilleerderijen. Als eerste distilleergroep sloot Diageo een overeenkomst met Google Business View, een spin of van Street View. Verwacht niet er bedrijfsgeheimen te ontdekken of de stookzaal binnen te dringen. Voorlopig werden enkel de bezoekerscentra ontsloten. Wie wil proberen kan dit alvast via deze links :

CardhuGlen OrdTaliskerLagavulin

Bouwperikelen

annandale dist1 december 2014 : Annandale Distillery is open voor publiek. De ketels staan heet en eind november werd hun eerste vat gevuld. Ook het visitors centre is open voor het publiek. Om dit goedje te proeven moeten we nog even geduld hebben. – Link

kingsbarns-distillery3 december 2014 : de Kingsbarns Distillery gaat officieel in productie. Slim om in 2014 nog in productie te gaan,; want dan kunnen ze ‘officieel’ al whisky in 2017 op de markt brengen. De distilleerderij is eigendom van de onafhankelijke bottelaar Wemyss. – Link

tamdhu dist b210 december 2014 : Geen uitwendige verbouwing, maar wel een inwendige. De Tamdhu distilleerderij krijgt een nieuwe distillery manager. Sandy Coutts geeft na veertig jaar de fakkel over aan Sandy McIntyre. De nieuwe Sandy verdiende zijn sporen onder meer in de Roseisle , Glenglossie en Mannochore distilleerderijen. – Link

virg dist co18 december 2014 : in Lovingston, Virginia, in het noordoosten van de Verenigde Staten gaat een nieuwe microdistilery in productie. Geen Bourbon distilleerderij, maar een ‘traditionele’ malt distilleerderij. De Vinginia Distilling Company is klaar voor de job. Nadat ze met het Belgisch bier gingen lopen, gaan ze in Amerika ook met de Scotch aan de haal … – Link

Dalmunach dist15 januari 2015 : De aangekondigde nieuwe Pernod-Ricard distilleerderij op de site van de voormalige Imperial distilleerderij is af. Pernod-Ricard kiest nadrukkelijk voor een nieuwe naam, en doopte haar nieuwe stookplek Dalmunach Distillery. De productiecapaciteit ligt op 10 miljoen liter alcohol per jaar, en heeft daarvoor 8 stills klaar staan. Oude elementen van de afgebroken Imperial distilleerderij werden in de nieuwbouw verwerkt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in News en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dit waren … december 2014 en januari 2015

  1. Tom zegt:

    Zalig overzicht weer! Wat bedoel je met ” de burgen heeft goedkopere boost”?
    Grts en RIP Takeshi.
    Ik dacht ah Sandy ja die heb ik gesproken bij Tamdhu, maar nu blijken ze allebei Sandy te heten 🙂

  2. jonaspothelm zegt:

    Bedankt voor de correctie. Dat moest zijn : de burger heeft goedkopere booze. (aangepast in tekst)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s