Old Pultney 2006-2015 (9y) Malts of Scotland for Whisky Live Spa (55,9%)

Het was druk in Spa afgelopen weekend. Vooral op zaterdag was het volk massaal naar het pittoreske kuuroord afgezakt voor alweer de 12e Whisky Live Spa. Deze beurs is een hoogdag voor de whisky en rum liefhebber. Ook deze editie kent pakte uit met een aantal festivalbottelingen, wel drie om precies te zijn. Een 15 jaar oude Arran, een gerijpte rum uit Mauritius en een 9 jaar oude Old Pultney op een refill Manzanila vat. Het is deze laatste die we onder onze neus kregen.

Soms werd het aanschuiven in Spa

Soms werd het aanschuiven in Spa

Manzanilla is de meest maritieme van alle sherries, en de smaak is meestal iets lichter dan de doorsnee Fino Sherry. Met Old Pulteney lijkt dit vat een perfect marriage, want ook Old Pultney staat gekend om haar matitieme karakter. Maar waar die zilte en jodiumrijke smaak precies vandaan komt blijft erg vaag, haast mysterieus …

Old Pulteney 2006/2015 for Whisky Live Spa (9y) Malts of Scotland (55,9%)

Old Puklteney MOS Whisky LiveKleur :  Licht goud.

Geur : Je neus in het glas steken is als de winkel van een schoenmaker binnenkomen : nieuw leder, schoensmeer, ossevet. Wat een merkwaardige maar hoogst aangename herinnering. Zeker nu het ambacht van schoenmaker met uitsterven wordt bedreigd. Na een poos zilt en jodium, en een flinke kruidigheid.

Smaak : Kruidig en zoet, maar ik vind geen fruit. Fudge met rum, Werther’s Original. Maar vooral ook fris en ziltig, als stevig gepeperd oestersap. Ook hier na een poos flink kruidig en erg notig. Zoete amandel, nootmuskaat, zwarte peper.

Finish : Medium. Kruidige gaat over in hout. Astringent.

Balans : Whisky’s die graaien in je herinneringen hebben bij mij al half gewonnen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd geeft deze whisky een erg volwassen indruk. De alcohol, die bij jonge whisky’s vaak de neiging heeft boven het pallet uit te springen, wordt zeer kundig onderdrukt door flinke kruidigheid. De Manzanilla versterkt het zilte karakter waar Old Pulteney vaak mee vergeleken wordt. De nadruk op kruiden en houttannines maken ‘m ouder. Wie van nadrukkelijke houttoetsen in een whisky’s houdt, vindt in deze expressie een krachtige en speelse dram.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Malts Of Scotland, Notes, Old Pulteney en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s