Glen Moray Classic ‘Port Cask Finish’ (40%)

In 2008 nam de Franse groep La Martiniquaise de Glen Moray distilleerderij over van Louis-Vuitton-Moët-Hennesey (LVMH). De eerste is het bedrijf die de blended whisky Label 5 op de markt zette, en ook de Oost-Vlaamse jeneverproducent Bruggeman (Pertermans, Hertekamp) in handen heeft. De tweede staat bekend om luxemerken en heeft de Schtose distilleerderijen Glenmorangie en Ardbeg in bezit.

martiniquaise1

La Martiniquaise is inmiddels al de tweede grootste alcoholproducent in Frankrijk, na Pernod-Ricard. Ze gaan vlot mee met de het NAS-discours (NAS = No Age Statement, whisky zonder leeftijdsaanduiding) die tegenwoordig door elke whiskyproducent wordt gevolgd. Vorig jaar kreeg hun instapmalt Glen Moray Classic er een broertje bij : Glen Moray Classic Port Wood Finish. De Classic rijpte 7 jaar op (voornamelijk nieuwe) ex-Bourbon vaten. De Port Wood – zo vertelde een brand manager me – rijpte amper 3 jaar (de minimaal toegelaten rijpingstijd voor whisky) op ex-Bourbon en kreeg een finish van 8 maand op ex-Porto vaten. Time is money. Eens kijken of het werkt, zo de kantjes er van af lopen.

 Glen Moray Classic ‘Port Cask Finish’ (40%)

Glen Moray Classic Port CaskKleur : Pink porto. Kinky.

Geur : Erg ‘spirity’ bij aanvang. Maar al snel erg bloemig, rood fruitig. Kersbloesem. Opgelegde citroen. Vanile zoals in vanilleconcentraat. Licht en expressief. Lijkt me wat te popelen van ongeduld.

Smaak : Licht fruitig, als een zoete roséwijn. Wat kers, wat bloedappelsien of framboos, wat bosbes. Erg fris en grassig. Onrijpe banaan. Flink wat aceton. Daarachter een brede vanille. Petit Beurre koekjes. Speels, onderhoudend. Zeker als je weet dat deze ‘maar’ op 40% zit.

Finish : geen.

Balans : Deze expressie krijgt best wat lovende recenties. En inderdaad : het is een lichte, speelse en onderhoudende whisky die best lekker wegdrinkt. Maar als je er even op doorkauwt valt hij genadeloos door de mand. Een “kijk eens wat ik kan”-whisky : leuk als experiment en als je bedenkt dat deze whisky amper 4 jaar op vat lag best indrukwekkend. Maar de porto-finish is vooral bedoeld om het jeugdige, springerige karakter te verstoppen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glen Moray, Notes en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s