Whiskybattle : Glenkinchie 12 VS Distillers Edition

Glenkinchie is zo’n distrilleerderij die niet vaak op de radar verschijnt.  Verstopt in de Lowlands – onder de focuslijn van menig whiskyliefhebber – en in bezit van ’s werelds grootste. Toch behort deze telg al sinds den beginne tot de ‘Classic Malts’, het idee van Diageo om voor elke Schotse teroire een whisky op de kaart te zetten. In 1988 begin het Classic Malts verhaal met 6 : Glenkinchie (Lowlands), Dalwhinnie (Highlands), Cragganmore (Speyside), Talisker (Isles), Lagavulin (Islay) en tenslotte Oban (Coast).

In de Glmenkinchie distilleerderij staat een model van een ... distilleerderij

In de Glmenkinchie distilleerderij staat een model van een … distilleerderij

Maar zelfs als Classic Malt blijft deze distilleerderij onder de radar. Er verschijnen nauwelijks indie bottelingen (Enkele Cadenhead en SMWS bottelingen daargelaten), dus alles wat niet naar de Single Malt gaat verdwijnt in de blends van Diageo. Glenkinchie heeft nagenoeg de grootste wash still van Schotland : 30.000 liter. Toen deze in 2008 aan vervanging toe was, moest men het dak van de distilleerderij demonteren. Kijk, dit soort verhalen maakt deze distilleerderij meteen een stuk sympathieker.

Glenkinchie 12 en DE

Glenkinchie 12 (43%) Glenkinchie 12y Distillers Edition 2012 (43%)
Kleur : goud Kleur : Amber
Geur : Wat scherp, lichtzoet. Licht-zure gistresten. Geur : Vol en flink kruidig als een dessertwijn. Eerder kruidig dan grassig. Volop de vanille en banaan kaart.
Smaak : Delicaat en zoet. Flink fruitig. Erg soepel. Rozijn en pruim. Smaak : Fris als een Sauvignon Blanc wijn. Flink fruitig, met heel wat rozijn, pruim en ook perzik. Gestoofde appel. Het notig-zoete van ahornsiroop.
Finish : Best lang, druivensuiker. Moutsuikers. Finish : Mooi en lang, met een flinke kruidigheid van het hout. Okkernoot. Droge sherry. Flink astringent.
Balans : Jammer van de off-note op de neus. De verwachting bij deze Lowlander was laag. Best een vol, fris-fruitig karakter maar bekoren doet hij niet. Balans : Wat een opwaardering van deze delicate Lowlander. De juiste finish bij de juiste whisky. Hier hou ik van.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Glenkinchie, Notes, Whiskybattle en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s