Rock Oyster (46%)

Douglas Laing is een onafhankelijke bottelaar die bekend raakte met haar reeks ‘Old Malt Cask’. Vader Fred Douglas Laing was al vertrouwd met de kunst van het whisky maken toen hij in 1948 zijn King of Scots op de markt bracht. In de jaren ’70 namen zonen Fred en Stewart de zaak over. Eerst richtten zij zich op de Aziatische markt, maar einde de jaren ’90 verlegde zij hun focus opnieuw op Europa. In 2013 bereidden Fred en Stewart het bedrijf voor op de nieuwe generatie : zij splitsten het bedrijf in Hunter Laing, de poot van Stewart die het vlaggenscip Old Malt Cask met zich meenam, en Douglas Laing waar Fred zijn dochter Cara Laing klaarstoomde.

Fred_Laing_Daughter_Cara_sw6_lowres

Douglas Laing positioneert zich scherp. Het verlies van ‘Old Malt Cask’ counterden zij al snel met een nieuwe reeks, ‘Old Particular’ dat eind 2014 werd uitgebreid met een premium spin off : XOP (Extra Old Particular). Naast Single Malts verkennen zij de markt van Blended Malt Whisky’s, na het geweldige succes van hun ‘Big Peat’. Deze formule met alleen Islay single malts herhaalden zij onlangs met Scallywag (een blend van Speyside Single Malts) en Tymorous Beasty (een blend van Highland Single Malts). Dit jaar voegden zij een vierde telg aan deze groeiende familie toe : ‘Rock Oyster’, een blend van Island Single Malts. Naast Jura en Arran zit er ook whisky uit Islay en Orkney in deze expressie.

Rock Oyster (46%)

Rock OysterKleur : licht

Geur : Fris en zilt. De maritieme associatie zit er meteen in. De lucht aan zee op een heldere vriesdag. Met citroen besprenkelde schaaldieren. Na een poos een aangename rook, zoet als pijptabak. Evenwichtig, en toch krachtig. De rook wordt niet opdringerig, en duld de frisse, zilte toetsen naast zich.

Smaak : Versgeperst citroensap. En maritiem – klinkt als verse zeevruchten op een schaal gedrapeerd met zeewier. Vol mondgevoel. Pittig, er werd kwistig met de pepermolen gestrooid. Zwarte peper, grof gemalen. Het fruit wordt wat nadrukkelijker. Eerder appel en sinaasappel dan citroen nu. Daarachter komt een zoete rook opzetten, die uitdooft op een typische assigheid. Ergens achteraan zit een lactische toets.

Finish : Medium, zacht aanhoudende rook.

Balans : Douglas Laing is een bottelaar die mijn aandacht verdient omwille van hun durf en creativiteit. Toch kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat de hoofdvogel al geschoten is, en ze vooral het succes van Big Peat willen herhalen. Dit gezegd, deze Rock Oyster is een stuk zachter dan de Big Peat – goed nieuws dus voor wie van gentle smoke houdt. Maar minder rook betekent ook dat het jonge karakter van deze whisky moeilijker verborgen blijft. Niettemin een aangename, mooi gebalanceerde whisky die het vooral van zijn toegankelijkheid moet hebben.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Blended Whisky's, Douglas Laing, Notes, Oyster Rock en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s