Dit was … februari 2015

Sterren komen, sterren gaan, sterren worden gered. Niets nieuws onder de zon. Behalve de angst voor een implosie van de whiskymarkt die in Schotland reëel lijkt. Terwijl de rest van de wereld nu pas de potentie van whisk(e)y ontdekt. De kortste maand was meteen een felle.

5 februari 2015 – Sterren gaan – Bruichladdich verwijdert ketels

Wie de voorbije 10 jaar de Bruichladdich distilleerderij op Islay bezocht herinnert zich vast de iconische pot still in de voortuin van de distilleerderij waar een paar laarzen uit bengelden. Mark Reynier, managing director bij Bruichladdich, liet weten dat deze ketel weer in dienst gaat. Samen met een andere ‘slapende’ still op een terrein van Bruichladdich in Port Charlotte wordt ze gereastaureerd en vervolgens naar Ierland verscheept. Daar kocht Reynier een oude Guinness brouwerij nabij Waterford op om deze om te bouwen tot een distilleerderij.

De iconische Inverleven Still in de voortuin van Bruichladdich

De iconische Inverleven Still in de voortuin van Bruichladdich

De ketels belandden op Islay toen Bruichladdich de installatie van de ontmantelde Inverleven distilleerderij (Lowlands, de malt installatie in het Dumbarton Grain Distillery complex van pernod-Ricard). Reynier kocht de ketels op met het plan ze in de te bouwen Port Charlotte distilleerderij te gebruiken. Port Charlotte wordt nog steeds gedistilleerd in Bruichladdich, van de fysieke distilleerderij kwam niets in huis.

Inverleven Still, Port Charlotte, islay

Inverleven Still, Port Charlotte, Islay

Maar nu krijgen de ketels een nieuw leven in Ierland. De Waterford Distillery moet tegen 2016 in productie zijn. Reynier hoopt dat de nieuwe distilleerderij tegen 2021 op zes ketels draait. Ook ons oog viel op het groeipotentieel van Ierland op gebied van whisky. Leer er alles over op onze Ierse Whiskytasting op 20/03/2015 te Gent.

6 februari 2015 – Sterren gered : Milroy’s of Soho krijgt een tweede adem

milroysEén van de oudste whiskyshops in London, Milroy’s of Soho kreeg een nieuw kleedje. Deze whiskywinkel die sinds 1964 whisky in de schappen heeft staan wil aansluiten bij de noden van deze tijd. De nieuwe eigenaar Martin Simpson, gooit het over een andere boeg. Op de gelijkvloerse verdieping vervangt een bar de winkel. Bezoekers kunnen kiezen uit een selectie van ruim 250 flessen. Natuurlijk blijft de winkel bestaan, zij het in een afgeslankte versie. Simpson zegt daarmee aan te sluiten bij de roots van Milroy’s, die in de jaren ’30 van vorige eeuw op dezelfde begon met een bar.

16 februari 2015 – Bourbon voorziet een ‘boom’

Amerikaanse Bourbon producenten zien een groeiende markt voor hun producten. Verschillende producenten, waaronder Diageo, Jim Beam en Sazerac brachten dit jaar nieuwe of vernieuwde expressies uit. Bourbon lijkt een renaissance te beleven, en kruipt steeds vaker uit het hoekje ‘cheap & easy’. Whiskygoeroe Jim Murray pleit al enkele jaren voor de herwaardering van Bourbon. Televisieseries zoals Mad Man en Boardwalk Empire bouwden mee aan het stijgende aanzien van Bourbon. Het groeiende succes van Bourbon zet de deur open voor grote investeringen in de sector. Maar tegelijk vertoont de markt aan de ‘Schotse ziekte’ te lijden : aan de ene kant verschijnen steeds uniekere, oudere en speciale expresies op de markt (premiumization, met het navenante prijskaartje), aan de andere kant kan de huidige stock de vraag niet aan en neigt men naar leeftijdloze expressies. Zo verdween dit jaar de leeftijdsaanduiding van Jim Beam Black (8y).

19 februari 2015 – Sterren gered : Highlander Inn krijgt nieuwe eigenaar.

Het zag er even benard uit voor de legendarische whiskybar in Craigellachie, Speyside, de Highlander Inn. Eigenaar Duncan Elphick is toe aan pensioen, en was al een tijd op zoek naar een opvolger. Uiteindelijk werd het zijn rechterhand Tatsuya Minagawa. Minagawa draait al sinds 2005 mee in de Highlander Inn, maar ging in 2011 in dienst van Suntory. Met deze zet keert hij terug naar zijn roots.

pouring a Macallan at The Highlander Inn

pouring a Macallan at The Highlander Inn

Even nog was er een kink in de kabel. De geplande overname werd met een maand uitgesteld omwille van gedoe met paperassen. In plaats van eind februari wordt het eind maart dat Minagawa er de scepter zwaait.

24 februari 2015 – Brand in mouterij

De productie van Diageo’s Burghead maltings in Moray, Speyside lag even stil. Rond 17 uur brak brand uit in één van de moutovens (kiln). De brandweer had 12 uur nodig om het voor te bedaren. Diageo’s woordvoerder wist te melden dat de schade gering was.

Burghead maltings droogt de gekiemde gerst (mout) nodig voor de productie van whisky. De mouterij beschikt over zeven ovens, die elk zo’n 60 ton mout kunnen drogen. Slechts één oven viel een tijd uit. Er is geen oorzaak voor de brand gekend. Burghead is één van de grootste mouterijen ter wereld. Samen met Roseisle Maltings, eveneens van Diageo, produceert het 25% van de jaarlijkse moutproductie in de whisky industrie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ..., News en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit was … februari 2015

  1. Pingback: Dit was … maart 2015 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s