Bunnahabhain 1989 Maritime Embrace Wemyss (46%)

Wemyss is zo’n onafhankelijke bottelaar die de inhoud van de fles op de voorgrond wil brengen, en niet het merk. Daarom krijgt elke botteling prominent een catchy smaakomschrijving mee, zoals deze ‘Maritime Embrace’. Dat deze expressie in de Bunnahabhain distilleerderij werd gestookt, is voor Wemyss minder relevant.

Net zoals heel wat andere onafhankelijke bottelaars, heeft Wemyss een sterk verlangen om zelf te stoken, en zo minder afhankelijk te moeten zijn van anderen om hun blends te vullen. Vorig jaar openden ze hun Kingsbarns distillery. Op 17 februari 2015 vloeide hun eerste stooksel uit de spirit safe …

Wemyss is ook de producent van Darnley’s View Gin en Darnley’s View Spiced Gin.

Bunnahabhain 1989 Maritime Embrace Wemyss (46%) bunnahabhain-1989-maritime-embrace-wemyss-whisky

Kleur : Zeer licht

Geur : Ah, wat een typische ‘Bunna-neus’. Het zilt-medicinale, het fris fruitige. Citrusfris oesterwater met vers zeewier. Gezouten pinda’s, een flinke strandbries op een vroege lentedag. Vers gesneden helmgras. Een zilte vanille daar doorheen. Opgedroogde waterverf.

Smaak : Licht rokerig en flinke citrus. Citroen, lychee, witte perzik. Het fruit maakt deze whisky haast joviaal. Het ziltig-rokerige tegengewicht werkt verwarmend. Een whisky met twee gezichten. Maar die gezichten werken mooi aanvullend.

Finish : Houttannines komen mooi naar voor. Het fruit wordt donkerder : sinaasappel, zwarte bes, cassis. Is dat wat sherry? Wat lang. Zoutkristallen op de lippen. Pittige kruiden uit de duinen. Rucula? Complexe finish die blijft duren. Nu weer citroenschil. Best astringent ook.

Balans : Onderhoudend, trekt de aandacht. Eerder speels dan evenwichtig. Het vermoeden van een finish op een (refill) sherry vat blijft. De zee is inderdaad niet veraf.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bunnahabhain, Notes, Wemyss en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s