Dit was … maart 2015

6 maart 2015 : Harbour Inn (Bowmore, Islay) in nieuwe handen

Het sympathieke hotel-restaurant met indrukwekkende whiskybar The Harbour Inn, gelegen aan Loch Indaal in Bowmore (Islay, Schotland) werd door de Bowmore distilleerderij aangekocht. Deze ligt … aan de overkant van de straat. The Bowmore Distillery verstevigt zo haar greep op het groeiende whiskytoerisme op het eiland. Enkele jaren geleden kocht de distilleerderij verschillende huizen op die ze ombouwden tot ‘Bowmore cottages’.

 

13 maart 2015 – Buffalo Trace groeit

buffalo traceDe in Kentucky gevestigde Buffalo Trace distilleerderij kondigt grote investeringen aan. De distilleerderij wordt uitgebreid, er komt een nieuw bezoekerscentrum en lagerhuizen worden opgefrist. De Amerikaanse stoker brengt onder meer de merken Buffalo Trace bourbon, Blanton’s bourbon en Sazerac Rye op de markt. Daarnaast zijn de premium bourbons en prijsbeesten William Larue Weller, George T. Stagg en Pappie Van Winckle van hun hand.

In juni 2015 gaat het nieuwe bezoekerscentrum open. Het huidige visiters centrum, dat in een oude mouterij is gevestigd, krijgt er een nieuwe verdieping bij – een verdubbeling van de oppervlakte zeg maar. Ook kocht de distilleerderij 100 hectare grond bij, waarop nieuwe lagerhuizen gebouwd zullen worden. Tenslotte kocht de distilleerderij een viertal lagerhuizen terug die in de jaren ’80 verkocht en omgebouwd werden tot kantoorruimtes. Deze zullen nu hun oorspronkelijke functie weer opnemen.

Buffalo Trace Visitor Centre

Buffalo Trace Visitor Centre

Nog in Amerika kondigde de Four Roses distilleerderij een uitbreiding van haar lagerhuizen aan. Four Roses is in handen van de Japanse drankproducent Kirin Brewing.

15 maart – Scotch Whisky Association haalt haar 2% binnen

Vorige maand berichtten we het voorstel van de SWA (Scotch Whisky Association, een belangenorganisatie uit de whisky industrie) om de belastingen op alcohol met 2% te dalen om zo de industrie een impuls te geven. De prijs van whisky in het Verenigd Koninkrijk bestaat uit 80% uit belastingen en accijnzen. De SWA voerde als argument het belang van whisky als exportproduct aan, en benadrukte dat de impuls nodig is om de 40.000 banen in de sector te kunnen houden. In ruil stelde de SWA nieuwe investeringen voor.

Drop-the-Duty-WSTA-wines-and-spirits-campaign-launched_medium_vga De omzetcijfers van de whiskyverkoop in het Verenigd Koninkrijk onderschrijft deze analyse. In 2014 daalde de verkoop met 5% ten opzichte van 2013. Die daling zou te verklaren zijn door de opkomst van goedkope alternatieven op de alcoholmarkt. In 2009 was de whiskyverkoop in het Verenigd Koninkrijk op haar hoogtepunt met 92 miljoen flessen. In 2014 werden 83,3 miljoen flessen whisky verkocht. Dit is een daling van 9,5% in vergelijking met 2009.

Het goede nieuws voor de industrie is dat de Britse regering akkoord gaat met deze accijnsdaling van 2% op whisky. Maar of dit invloed heeft op prijsstijgingen voor Single Malt Whisky valt nog af te wachten. Om en bij 90% van de in het Verenigd Koninkrijk verkochte whisky is blended whisky. Hopelijk gaan de uitgestelde investeringen, van producenten als Diageo, nu toch weer door.

19 maart 2015 – BenRiach bij Britain’s Best.

De Britse beurs, The London Stock Exchange Group, probliceerde een lijst met de ‘1000 meest inspirerende bedrijven in het verenigd Koninkrijk’. Het is een lijst van 1.000 kleinschalige Britse bedrijven uit meer dan 100 sectoren die werden gekozen omwille van hun durf, dynamiek en investeringen in groeisectoren. Ook de whiskyproducent BenRiach Distillers Compagny werd in de lijst opgenomen. Deze firma herbergt de BenRiach, Glendronach en Glenglassaugh distilleerderijen, en kende vorig jaar een recordgroei van 39,4%.

Billy Walker van /BenRiach Distillers Compagny

Billy Walker van BenRiach Distillers Compagny

27 maart 2015 – Biografie van de Edradour Distillery

Je hebt twee soorten whiskyboeken : boeken die het grote verhaal vertellen over de productie en geschiedenis van whisky, en boeken die vanuit een bijzondere en vaak betrokken invalshoek een deelaspect belichten. De eerste vind je in de meeste boekhandels terug, en vertellen min of meer hetzelfde, klassieke verhaal. Naar de tweede moet je vaak hard zoeken. Maar als je ze vindt, gunnen ze je een unieke blik achter het voorstelbare. Zo’n pareltje is Peat smoke and spirit van Andrew Jefford. Uit elke zin spreekt de onvoorwaardelijke liefde van de auteur voor het eiland Islay, bekend voor de rokerige whisky’s. Jefford mengt zijn reisavonturen met historische verhalen en beschrijvingen van distilleerderijen op zo’n manier dat de vonk onvermijdelijk overslaat.

AA-Edradour_Cameron_BookCoverNog moeilijker te vinden zijn biografieën van een bepaalde distilleerderij. De Nederlandse Marcel Van Gils deed het met Laphroaig (The Legend of Laphroaig, Hans Offringa en Marcel Van Gils, 2007). Maar nu heeft ook Schotlands kleinste een biograaf gevonden. Journalist Andrew Cameron kreeg de Edradour microbe in 2006 te pakken, en publiceert deze maand zijn ‘The myth, the maffia and the magic. Cameron groef diep in de historische annalen, en maakte zijn verhaal breder door ook de ongeschreven geschiedenis en whiskyhandel als context mee te nemen. Kijk, van zulke pareltjes leven wij op.
Twee post scriptums :

p.s. 1 : don’t think the price of your whisky will drop now …

p.s. 2 : natuurlijk is Edradour niet Schotland’s kleinste. In productiecijfers doen Wolfburn, Ballindalloch, Daftmill, Strathearn en Abhainn Dearg het met minder liter alcohol per jaar. Maar alleen Abhainn Dearg brengt nu al whisky op de markt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dit was … maart 2015

  1. Pingback: Dit was … februari 2016 | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s