Monkey Shoulder Batch 23 (40%)

In april richten we ons op de vaak onderbelichte wereld van blended whisky en blended malt whisky

Monkey Shoulder is een blended malt whisky : er komt geen ‘grain’ aan te pas. Maar de ingrediënten zijn afkomstig uit verschillende distilleerderijen. Het voorvoegsel ‘single’ kan niet gebruikt worden.

C Elijah Smith raking at BuryDeze blend van de W. Grant & Sons-stal bevatte vooral Kininvie (thans grotendeels vervangen door Ailsa Bay), maar ook Balvenie en Glenfiddich – de distilleerderijen in bezit van W. Grant. Met deze categoerie van blended malt wil W. Grant de kloof dichtentussen malt en blend, tussen mixers en puur, tussen jongeren en volwassenen. De naam ‘monkey shoulder’ verwijst naar de arbeiders die mout keerden op de moutvloer, en herkenbaar waren aan de vergroeide rug en bekken door het zware werk.

De Kininvie distilleerderij

werd in 1991 geopend door W. Grant & Sons om hun Single Malts te ontlasten van hun verplichting naar de blends toe. In 2011 werd de distilleerderij stil gelegd. De splinternieuwe Ailsa Bay distilleerderij in de Lowlands nam haar taak over. Maar de voortdurend stijgende vraag naar whisky noopte W. Grant in 2013 Kininvie weer in productie te nemen. Van Kininvie en Ailsa Bay bestaan geen standaard bottelingen. W. Grant bracht wel enkele gelimiteerde bottelingen Kininvie op de markt.

Monkey Shoulder Batch 23 (40%)

monkey shoulderKleur : Lichter dan goud, met een schittering van zonlicht.

Geur : Het vruchtvlees van appels, veel appel. Na een poos meer en meer Granny Smith. Daaronder wat vanille. Flink wat moutsuikers. Karamelzoet. Licht stoffig.

Smaak : Zacht en warm. Zeer toegankelijk en aangenaam op de tong. Karamel vooraan, brede vanille daarachter. Honing. Wat fruitige appeltoetsen.

Finish : Lang, zeer lange vanille.

Balans : Volle en ronde whisky, die zeer toegankelijk is. Verwacht geen complexiteit, maar wel evenwicht. Vanille is het bindmiddel tussen de zoete en fruitige toetsen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Blended Whisky's, W. Grant & Sons en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s