Hedonism (46%) Compass Box

The Compass Box maakt van ‘blended whisky’ haar keurmerk. Noem The Compass Box niet zomaar een onafhankelijke bottelaar. Dit geesteskind van John Glaser ziet zichzelf als ambachtelijke whiskymaker – maar beter zou zijn : ambachtelijke blender. En de internationale gemeenschap weet deze producent, die het blenden tot kunst weet te verheffen, erg te appreciëren. John Glaser was in een vorig leven marketing director voor Johnny Walker. In 2000 vond hij het welletjes geweest, en begon hij zelf whisky op de markt te brengen. De poëtische namen die The Compass Box voor de whisky’s kiest, verwijzen vaak naar literatuur, film of muziek. Neem bijvoorbeeld deze Hedonism, genoemd naar de Griekse moraal die het genot als hoogste goed stelt. Hedonism bevat enkel graanwhisky uit drie Schotse distilleerderijen, gerijpt op first-fill Amerikaanse eik.

John Glaser aan het werk

John Glaser aan het werk

Hedonism (46%) Compass Box

Hedonism-Box-BottleKleur : Erg licht

Geur : Wat je van een grain whisky verwacht, maar dan erg uitgesproken. Lijm (Velpon) en het vruchtvlees van kokosnoot. Vol en zoet – wat wit fruit en druivensuiker. Hout als in zaagsel.

Smaak : Ook hier duidelijk scherpe Velpon en zoete kokosnoot. Zoet als een karameltoffee. Notig als in amandelen met rozijnen.

Finish : Lang en zacht, erg romig. Brede vanille en roomboter.

Balans : Wat een mooie, volle grain whisky. Deze kwaliteit vind je enkel bij heel oude grain whisky’s. Doorgaans rijpen grain whisky’s (die nagenoeg allemaal in blended whisky versneden wordt) op third of fourth fill ex-Bourbon vaten. Vaten dus die nauwelijks geur en smaak afgeven aan de whisky. Door nieuwe ex-Bourbon vaten te gebruiken, krijg je meteen een volle, zoete smaak. Knap.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Blended Whisky's, Compass Box en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s