Dit was … april 2015

6 april 2015 – Glenlivet’s Founder’s reserve en het NAS-spook

the-glenlivet-founders-reserve-with-cartonVeel ophef begin april over de aankondiging dat The Glenlivet zijn 12 jaar standaard expressie op bepaalde markten zal vervangen door een NAS (No Age Statement) ‘Founder’s reserve. Even stond de whisky wereld op zijn kop, en net als in 2013 (toen Macallan aankondigde de leeftijd op haar whisky’s te laten vallen) laait de discussie fel op.

Zoals ik eerder schreef, ligt er onder de hele discussie ook een emotionele laag die niet is samen te vatten in ‘pro’ of ‘contra’. Forse prijsstijgingen en een daling van de kwaliteit van enkele whisky’s hebben de whiskyliefhebber achterdochtig gemaakt naar grote whiskyproducenten toe. De roep om eenduidige kwaliteitsnormen en voldoende productinformatie om het vertrouwen te herstellen klinkt luider dan ooit.

Tegen deze achtergrond lijkt het bericht van The Glenlivet om in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de standaard 12y te vervangen door de Founder’s reserve olie op het vuur.

The Glenlivet Founder’s Reserve rijpte op ‘first fill American Oak’ en belooft het typische Glenlivet karakter te bewaren. Zodra wij deze expressie onze neus passeert laten wij u weten of dat inderdaad zo is.

Meer vindt u op ‘Whisky for Everyone’, ‘The Edinburgh Whisky Blog’ of ‘Words of Whisky

17 april 2015 – Ballindalloch distilleerderij in productie.

Na drie jaar bouwen en renoveren is het eindelijk zover : de Ballindalloch distilleerderij, een microdistilleerderij op het gelijknamige landgoed, is in productie. Niemand minder dan De Prince of Wales en Duchess of Cornwall – in mensentaal Charles en Camilla – mochten het eerste gevulde vat dichten.

ballindaloch charles camilla

De distilleerderij is eigendom van Lady Laird* Clare Macpherson-Grant Russel en haar echtgenoot Oliver Russel. De waterbron bevindt zich op het erfgoed, en de mout wordt eveneens op het landgoed geteeld. In volle productie kan de distilleerderij zo’n 10.000 liter alcohol per jaar stoken.

* : Laird is in Schotland de erfelijke titel voor de eigenaar van een landgoed (‘estate’). De eigenaar van zo’n erfgoed noemt men Laird wanneer deze geen erfelijke titel heeft. Wanneer deze eigenaar vrouw is, noemt men deze Lady Laird.

23 april 2015 – Bruichladdich’s master distiller Jim McEwan stopt

Jim McEwan, de man die samen met Mark Reynier in 2000 de Bruichladdich distilleerderij nieuw leven inblies, kondigde deze maand zijn pensioen aan. Na 15 jaar dienst geeft hij de fakkel door aan de jongere generatie. Dit zegt hij er zelf over :

jim-mcewan-bruichladdich-casks-u1459“This has been an incredible journey. As I take a small step across the road to spend more time with my wife and family, I leave behind a truly great team of eighty men and women who will carry this distillery and its spirit forward. I am so proud to have been able to play my part in nurturing what was an incredible opportunity, to bring this old distillery back to life and reinvest in Islay and its people.”

De heropstart van de Bruichladdich distilleerderij in 2000 staat voor menig whiskyliefhebber symbool voor het begin van de whiskyhype. In het kielzog van Bruichladdich bloeiden heel wat gesloten distilleerderijen op, en werden nieuwe geboren. Maar de cinderella distilleerderij, zo wordt Bruichladdich ook wel genoemd, was destijds misschien wel de meest ophefmakende. Mark Reynier slaagde erin om investeerders zo ver te krijgen in hun geloof voor een toekomst in de whiskyindustrie, dat ze bereid waren om 6,5 miljoen Britse pond op tafel te leggen om een oude, gesloten distilleerderij op te kopen en te renoveren.

Jim McEwan en Mark Reynier : hands and brains of Bruichladdich

Jim McEwan en Mark Reynier : hands and brains of Bruichladdich

Of het dit allemaal waard was? De investeerders zullen dit zeker beamen. In 2012 werd de distilleerderij voor een astronomisch bedrag van 58 miljoen pond opgekocht door het Franse Rémy Cointreau. Niet lang na de verkoop verliet de visionair Mark Reynier het bedrijf. Met het pensioen van Jim McEwan verliest Bruichladdich de ingenieur die voor de praktische uitvoering van Reynier’s droom instond.

Naast het op punt stellen van de Bruichladdich whisky stond Jim McEwan ook aan de wieg van de Port Charlotte whisky, Octomore en Botanisl Islay Gin. Adam Hannet, die al jaren als assistent distillery manager aan de zijde van Jim stond, neemt vanaf july de fakkel over.

Jim McEwan begon zijn whiskyloopbaan in 1963 in de Bowmore Distillery als cooper, een houtbewerker die de eiken vaten gebruiksklaar maakt. Het talent van Jim werd opgemerkt, en in 1971 was hij keldermeester bij Bowmore. In 1976 begint hij zijn opleiding als blender in de storage and blending facilities van Morrison-Bowmore. Jim McEwan bleef voor dit bedrijf master blender tot 1986. In 1986 keert hij naar de Bowmore distilleerderij terug, dit keer als distillery manager. In 1995 werd hij bekroont tot master distiller of the year. In 2000 tenslotte wist Mark Reynier hem te overtuigen de overstap te maken naar Bruichladdich.

28 april 2015 : Scapa open voor publiek

Brian MacAuley, Scapa's distillery manager, haalt symbolisch dit bord weg ...

Brian MacAuley, Scapa’s distillery manager, haalt symbolisch dit bord weg …

Ook de best afgelegen Scapa distilleerderij valt voor het whiskytoerisme. Gelegen op Orkney in het hoge Schotse noorden was Scapa lang gesloten voor publiek. Akkoord, toevallige passanten konden wel een blik binnen werpen in de productieruimte, maar van een ontvangst kan bezwaarlijk gesproken worden. Eigenaar Pernod-Ricard brengt daar nu verandering in, en opent er een bezoekerscentrum. Whiskytoeristen worden er voortaan met open armen ontvangen, krijgen een gelikte rondleiding in de productieruimte, mogen even binnenpiepen in de lagerhuizen en hun bezoek afronden in de distillery shop.

Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s