Arran 18y (46%)

Lang uitgekeken naar deze nieuwe en (voorlopig) oudste Arran.

Arran 18y (46%)

Arran-18-years-isle-of-arran-single-malt-whisky-scotch-whiskyKleur : Lichter dan goud

Geur : Smoothie. Zacht en rond. Het delicate karakter van Arran zit in een flink eiken jasje. Een pas geboend parket van volle eik. Fris kruidig. Vanille (als in vanilleijs) zit er mooi in verweven. Wat citrus en rozijnen. Op het eind een subtiele woodsmoke. Na een poos ruik ik een waardige notenmelange.

Smaak : Fruitiger dan de neus deed vermoeden. Compotte van perzik met zure besjes en gember. Kruidige eik. Een frisse en grassige toets. Mineralig. Na een poos wordt deze expressie steeds fruitiger, en herken ik meer sherry toetsen. Zelfs een zwavelig randje.

Finish : Astringent. Gelei van bosvruchten. Sterft weg op steppegras en een zilte toets.

Balans : De verwachtingen lagen erg hoog bij deze (tot nu toe) oudste Arran ooit. Een expressie volledig op sherry vaten gerijpt, als we het mogen geloven. Met deze gedachte als uitgangspunt, kan ik het gevoel van ontgoocheling niet verbergen. De leeftijd laat zich vooral voelen in de eiktoetsen. De ‘full sherry maturation’ kan ik er met de beste wil niet uithalen. Arran, als kleine distilleerderij, moet het moeilijk hebben om de constante nood aan verse eiken vaten te voldoen. Veel refill sherry dus, vermoed ik. Maar is dit een ondermaatse whisky dan? Zeker niet. De ontgoocheling komt vooral voort uit niet waargemaakte verwachtingen, deels door Arran zelf gewekt. Maar wie zich van deze verwachtingen los kan maken, vindt een gebalanceerde, subtiele en delicate whisky.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Arran en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s