Dit was … mei 2015

1 mei 2015 – Helen Arthur overleden 

HelenArthurportrait2De Engelse schrijfster en whisky coryfee Helen Arthur is onverwacht op 67 jarige leeftijd overleden op 29 april. Helen Arthur was één van de eerste vrouwen die succesvol over whisky schreef. Haar The Single Malt Compagnion (1997) en Uisge Beatha, The Water Of Life (2000) warden in meer dan 20 talen vertaald. In 1999 werd ze Keeper of the Quaich als erkenning voor haar verdiensten in de promotie van Schotse whisky.

Helen Arthur had een lange staat van dienst in de whisky industrie. Ze begon als archevaris voor Allied Distillers (thans Pernod-Ricard) en onderzoeker voor merken als Laphroaig en Ballantines. Ze deed baanbrekend historisch onderzoek voor de whiskywereld, bijvoorbeeld over het leven van William Teacher (Teacher’s Whisky) en de smokkelhander naar Amerika tijdens de drooglegging. Later reisde ze de wereld rond om door middel van whiskytastings geld in te zamelen voor liefdadigheidsprojecten.

5177VM6CPZL__UY250_

In 2003 bracht ze samen met Caecil Gerrits van Versailles Dranken uit Nijmegen een eigen serie whisky uit, Helen Arthur Single Cask Collection.

25 mei 2015 – Ardbeg Haar moet cocktail wereld veroveren

Neen, geen nieuwe NAS Ardbeg, die Haar. Ardbeg ontwikkelde samen met de Harvard University een mistmachine. Deze zet op basis van ultra sound vloeistof om in nevel. Ultra Sound zijn geluidsgolven uit de hoogste frequenties. Ze zijn niet waarneembaar voor mens en dier. Dezelfde techniek wordt vaak in de medische wereld gebruikt. Denk maar aan een ‘echo(grafy)’ tijdens de zwangerschap.

ardbeg-haar

De Haar produceert dus een nevel op basis van geluidstrillingen die lijkt op een dikke, turfige mist. Haar is het Schotse woord voor een koude, dikke mist die plots vanuit de zee komt opzetten en de kustlijn onzichtbaar maakt. Ardbeg hoopt vooral op toepassingen met geturfrookte whisky’s in de cocktailwereld.

28 mei 2015 – Bezoekers zijn de toekomst

Nu de omzet in Schotse whisky stagneert, vindt de industrie nieuwe bronnen van inkomsten. Eén daarvan is het whiskytoerisme. De Scotch Whisky Association meldde dat in 2014 meer dan anderhalf miljoen bezoekers een distilleerderij in Schotland bezochten. Dat is een stijging van 6% in vergelijking met 2013. De bezoekers gaven in 2014 zo’n 50 miljoen pond uit in de distilleerderijen voor een rondleiding, eten en souvenirs. Dat is zo’n 33,3£ per bezoeker. In 2010 werd er 27 miljoen £ uitgegeven in de bezoekerscentra.

Het toerisme in Schotland kent algemeen een stevige groei. In 2014 kregen ze er dan 15 miljoen toeristen over de vloer. Eén op tien bezoekt dus een distilleerderij. De Schotse minister van toerisme Fergus Ewing benadrukt het belang van whiskytoerisme voor de verdere economische ontplooiing van de rurale highlands. Hij hoopt dat 2015, uitgeroepen tot Year of Food & Drink het whiskytoerisme verder aanzwengelt.

Bouwperikelen

Four_Roses124 mei 2015 – De Bourbon producent Four Roses uit de Amerikaanse staat Kentucky investeert 55 miljoen dollar in de uitbreiding van haar distilleerderij in Lawrenceburg en opslagcapaciteit in Bullitt County. Four Roses wil haar distilleercapaciteit uitbreiden om aan de snel groeiende vraag te kunnen voldoen. De Four Roses Distilleerderij produceert momenteel 16 miljoen liter alcohol per jaar. In de toekomst moet dat er 32 miljoen worden. Ook zal een eigen botteling plant gebouwd worden. Four Roses breidde de voorbije jaren haar aanbod flink uit, waaronder een Single Barrel reeks.

tweeddalebatch328 mei 2015R&B Distillers kondigen een nieuwe distuilleerderij aan op het Schotse eiland Isle of Raasay, een eiland in de buurt van het Isle of Skye. R&B Distillers staat voor Raasay and Borders, en is een samenwerking tussen whisky ondernemer Alasdair Day en IT specialist Bill Dobie. Day produceert The Tweedale Blended Whisky, naar het recept dat hij van zijn grootvader kreeg. De twee ondernemers kregen het plan om een eigen distilleerderij te bouwen in 2014. Ze hopen dit jaar nog een bouwvergunning te krijgen, en hopen dat hun distilleerderij in 2017 actief zal zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s