Ledaig 10yo 2004/2015, Signatory Vintage for The Bonding Dram, First Fill Sherry Butt #15/453 (46%)

Jeroen van The Bonding Dram bracht deze maand twee nieuwe bottelingen uit onder de onafhankelijke bottelaar Signatory (Edradour Distillery). Wij kregen een prachtige Ledaig (spreek uit : ‘Letsjie’ – voor de nieuwsgierigen onder ons : geturfde Tobermory) onder onze neus geschoven …

Ledaig 10yo 2004/2015, Signatory Vintage for The Bonding Dram, First Fill Sherry Butt #15/453 (46%)

Ladaig 10y TBDKleur : Amber

Geur : De zoete rokerigheid komt je al van ver tegemoet gewaaid. Maar ik vang ook snel de typische Ledaig toetsen op : een roestige scheepsromp, smeerolie. Maar deze zit in een zoet sherry jasje. Wat een krachtige neus. Als snel doet het mij denken aan Kilchoman Loch Gorm – Kilchoman heeft ook die metalige toets in haar profiel, en de massieve assigheid die zich ook hier manifesteert. As en sherry haken mooi in elkaar. Geschroeid hout, het nieuwe lederen interieur van een auto. Zoet, fruitig zoet zelfs. Overrijpe kers, bloedappelsien, aardbei uit eigen tuin, wijndroesem. Kruidig als nootmuskaat. Het donkerste korstje van in as gebakken pistolets.

Smaak : Warm en assig. Rood fruit en rood vlees. De barbecue is niet ver weg. Gegrilde biefstuk in portosaus. Ja, daar is de bloedappelsien weer. En de massieve as en rook. Zoete sigarenrook. Krachtig, opnieuw. Innemend. Eerder dadel dan vijg.

Finish : Lange, vlezige sherry. Subtiele rook op de achtergrond. As. Aanzwellende gloed van een dovend haardvuur.

Balans : Krachtige en overtuigde whisky. Zeker dat er geen Kilchoman vat verkeerd werd gelabeld bij Signatory? Deze whisky staat op twee massieve zuilen : sherry en as. Het samenspel werkt verbazend goed, en laat weinig ruimte voor andere spelers. De dram is vol en krachtig. Een nieuw lederen interieur en briesende paarden. En dat voor minder dan 50€.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ledaig, Signatory Vintage en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s