Dit was … juni 2015

10 juni 2015 : Beam-Suntory mixt whisky & Bourbon

beamkentucky-dram-200x300Onder kenners wordt een strikt onderscheid gemaakt tussen whisk(e)y en Bourbon, en beide worden gezien als aparte, volwaardige en strikt gescheiden categorieën. Ook al is de whiskyindustrie sterk afhankelijk van de Bourbon industrie, onder meer omdat de eerste in sterke mate afhankelijk is van de eiken vaten die de tweede aanlevert, menig whiskyliefhebber houdt zich ver van Bourbon en omgekeerd. De nieuwe travel retail fles van Jim Beam lijkt dus vloeken in de kerk. Jim Beam Kentucky Dram is namelijk een blend van Jim Beam Bourbon en Schotse (geturfde) Ardmore. De blend is vanaf july op luchthavenshops te verkrijgen voor zo’n 35€.

18 juni 2015 : Nikka goes ‘straight’ NAS

Het gerucht ging al een tijdje rond (zoals op Nonjatta, een kennerssite over Japanse whisky), maar toch sloeg het nieuws in als een bom : de Japanse whiskyproducent Nikka kondigde officieel aan dat ze de leeftijdsaanduiding op de meeste van haar whisky’s laat vallen. Is het bedrijf slachtoffer van haar eigen succes?

yoichi 10Nikka maakte het nieuws via een email aan haar importeurs. Nikka voert aan dat het onvoldoende whisky heeft rijpen om in de toekomst aan de vraag naar whisky met leeftijdsaanduiding te blijven voldoen. Een verhaal die we al kennen uit de Schotse whisky industrie. Als enige en drastische oplossing laat het bedrijf alle leeftijdsaanduidingen weg. Nikka brengt onder meer de single malts Yoichi en Miyagikyo en blended malt Taketsuru uit. Als oorzaak voor dit nijpende tekort aan rijpe whisky verwijzen consumenten naar het jaar 2012 wanneer Nikka haar export naar de USA begon, en de wereldwijde vraag dus flink steeg. Yoichi 10, 12, 15 en 20 worden vervangen door een NAS-versie. Hetzelfde geldt voor de Miyagikyo 10, 12 en 15. Ook Nikka White, Taketsuru 17 en Nikka Black 8y verdwijnen uit het aanbod. Andere expressies zoals de Coffey grain en Coffey Malt whisky’s, Super Nikka en Nikka from the Barrel worden voortgezet, maar zullen significant in prijs stijgen.

Als reactie op deze aankondiging, begon de jacht op Nikka’s met leeftijdsaanduiding. Navenant schoten de prijzen van de resterende stock de hoogte in.

Ook de andere grote Japanse whiskyproducent Beam-Suntory, kampt met krappe stock. Zij houden wel nog vast aan leeftijden op hun whisky’s, maar NAS-bottelingen nemen een steeds prominentere plaats in. Zo verscheen in juni een NAS-versie van hun blended whisky Hibiki.

24 juni 2015 – Whisky uit eerste wereldoorlog geveild

croft blended fine old scotchDe whisky veilingsite Scotch Whisky Auctions veilde een fles Croft Blend Fine Old Scotch die in het begin van de 20e eeuw werd gedistilleerd. De fles whisky werd door een Brits soldaat, William Mill, naar Frankrijk meegebracht. William opende de fles nooit, en bracht hem na de oorlog terug mee naar huis. Hij bewaarde de fles in een kist onder zijn bed.

Over de whisky is weinig geweten. Scotch Whisky Auctions heeft verschillende kenners en wetenschappers aangeschreven, maar over het merk en de inhoud van de fles is niks geweten. Wie nog mee wil bieden voor deze fles, heeft tijd tot vanacht 12u. Dan loopt de veiling af. De startprijs voor deze fles was 2.000£.

The Tulip Glass organiseert whisky-tastings rond het thema ’14-18 : whisky in tijden van oorlog’. Interesse? Op onze kalender vind je geplande sessies, of plan met je vereniging zelf een sessie.

Overnameperikelen. Er beweegt wat in Amerika (en Ierland)

Juni leek aan de andere kant van de Atlantische oceaan wel de tijd voor overnames. Er was heel wat beweging te zien op de whisk(e)y markt.

  • 10 juni – Het New Yorkse Wine & Spirits bedrijf Deutsch Family, dat vooral wijnen en likeuren op de markt brengt, kocht de microdistilleerderij Bardstown Barrel Selections over, het bedrijf van Dave Schmier en Michael Kanbar dat vooral bekend is voor de roggewhiskey Redemption Rye.
  • 25 juni – Heaven Hill kondigt aan dat ze het lokale merk Pikesville Rye nationaal wil verdelen. Het bedrijf, dat in 1982 in handen van heaven Hill kwam, vreest nu dat er nieuwe productiecentra opgericht zullen worden, en dat het lokale karakter van hun Rye Whiskey verloren zal gaan.
  • 5 juni – Brown-Forman, de groep achter onder meer Jack Daniels, heeft haar oog op Ierland laten vallen. De Amerikaanse alcoholproducent heeft 50 milioen dollar over voor Slane Castle Irish Whiskey, het uit de hand gelopen hobbyproject van de Conyngham family. De Conynghams brachten al langer whisky op de markt, maar zagen zich genoodzaakt om een eigen distilleerderij te bouwen toen in 2012 de Ierse Cooley distilleerderij aan Beam-Suntory werd verkocht. Die verkoop betekende het einde van hun afnamecontract. Inmiddels heeft de familie alle vergunningenh binnen om op hun kasteelterrein een eigen distilleerderij te bouwen. Ze hopen in 2016 ook daadwerkelijk te distilleren. Brown-Forman geeft nu een kapitaalinjectie, in ruil voor import exclusiviteit in Amerika.
slane castle ireland

Slane Castle, Ireland

The Tulip Glass wees al eerder dit jaar over de groeiende potentie van de Ierse whiskymarkt, met een whiskytasting rond Ierse whisky. In het kielzog van de Schotse buren is Ierland aan een ware whiskeyrevival begonnen. Op dit moment zijn er 6 distilleerderijen in Ierland die whiskey op de markt brengen. Daarenboven zijn nog 8 distilleerderijen actief (maar brengen nog geen whiskey op de markt). Een tiental plannen voor nieuwe distilleerderijen worden uitgevoerd.

Bouwperikelen

Teeling-Logo-TWC-Seal-HR-1024x10249 juni – De Teeling Whiskey Distillery opent officieel haar deuren. Voor het eerst in 125 jaar is er opnieuw een actieve distilleerderij in Dublin. De distilleerderij werd door de familie Teeling gebouwd met de opbrengst van de verkoop van hun Colley distillery aan Beam-Suntory.

Dalmunach dist23 juni – De nieuwe Speyside distilleerderij Dalmunach wordt officieel geopend. Deze distilleerderij van het Franse Pernod-Ricard werd gebouwd op de plaats waar vroeger de Imperial distilleerderij stond. Dalmunach heeft 8 koperen pot stills, en heeft een capaciteit van 10 miljoen liter alcohol per jaar. De kans dat deze whisky als single malt verschijnt is eerder klein, want net als andere mamoetdistilleerderijen als Roseile van Diageo en Ailsa Bay van W. Grant & Sons zal de volledige productie verdwijnen in blended whisky’s.

Bernheim28 juni – De Amerikaanse Heaven Hill distilleerderij heeft nog maar net een uitbreiding van hun Bernheim distilleerderij achter de rus, of ze kondigen alweer een volgende uitbreiding aan. Heaven Hill wil de distilleercapaciteit van haar Bernheim distilleerderij verdubbelen.

Heaven Hill kocht in 1999 de Berheim distilleerderij over van het Schotse Diageo, nadat haar eigen distilleerderij in Bardstown in 1996 door een brand werd verwoest. Heaven Hill heeft nu zo’n 1,2 miljoen vaten Bourbon rijpen, maar vreest dat dit niet zal volstaan om aan de vraag te blijven voldoen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dit was ... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s