Craft distilleries : Tuthilltown & Dad’s Hat

Het zomert bij The Tulip Glass, en dat betekent dat we weer op zoek gaan naar wereldwhisky’s. Deze week week blijven we nog even aan de achterkant van de wereldbol, met name in Amerika (de V.S.). Naast de wildgroei aan craft breweries waar onze beroemde Belgische bieren worden gekopieerd, zien we ook steeds meer craft distilleries verschijnen in de V.S. Kleine distilleerderijen waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe stijlen en grondstoffen, aansluitend bij de Schotse whisky stijl of andere, soms vergeten recepten. De Tuthilltown distilleerderij sluit aan bij de traditie van stoken in de periode voor de drooglegging, Dad’s Hat is het experimenteel Rye Whiskey project van Herman Mihalich die artisanaal stoken hoog in het vaandel draagt.

Hubson Manhattan Rye (46%)

Fancy whisky die erg gewaardeerd wordt. Microstokerij Tuthilltown die probeert het New York van voor de drooglegging te evoceren. Opgericht in 2003 door een rotsklimmer en een TV-studio bouwer. Naast Rye Whisky produceert de stokerij ook Single Malt, Bourbon, Vodka, Gin, likeuren en bitters.

hudson man_rye__whsk_Kleur : Vurige beuk

Geur : Scherp met veel gras en mout voorin. Ook de alcohol zit goed vooraan. Maar wanneer deze Rye whisky even lucht komen de zoete, fruitige toetsen naar voor. Warm kruidig, met naar het einde toe een zwavelige toets die me herinnert aan spruitjes. Zwarte peper van de molen, karamelfudge, kokosnoot. Fruitig als een ‘barrel aged’ jenever.

Smaak : Ook op het pallet zitten graan en alcohol voorin. Erg chewy, doet me zelfs aan Stimerol denken (een beetje uitgekauwd). Dadel en gedroogde pruim. Maar het speculozen karakter van de rogge houdt de overhand. Flink drogend en notig op het eind. Wat vanille blijft hangen.

Balans : Mooie smaakevolutie. Rye verdient het een genre op zich te zijn.

Dad’s Hat Pennsylvania Rye Whiskey 94 proof (47%)

Een micro distilleerderij die zich met experimentele bottelingen op de kaart wil zetten. Deze Rye whiskey kreeg een finish op ex-vermout vaten. Net zoals heel wat micro-distilleerderijen zoekt ook Dad’s Hat aansluiting bij de booming cocktail cultuur.

dad's hat rye vermouthKleur : Donkerder dan goud

Geur : Lijm valt me het eerst op. Papierlijm. Papierlijm en houtzaagsel. Erg zoet en fris kruidig, maar geen fruit op het pallet. Moutsuiker, karamel, kastanjehoning.

Smaak : Zeer zacht. De zoete graaninvloeden zitten vooraan. Of zijn het de zoete kruiden uit de vermout finish?

Finish : Zeer drogend, alsof een handvol verse eik aan het verhemelte wordt gesmeerd. Een aangename kruidigheid neemt het over, en trekt van fris-zoet naar pittig. Cola met vanille.

Balans : Het is even wennen. Vrij egaal smaakpallet, maar de finish breekt deze Rye whiskey open en maakt het interessant. Een aparte kruidigheid neemt het pallet over. Minder uitgesproken en evenwichtig dan de Hubson, maar wel avontuurlijker.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dad's Hat, Notes, Tuthilltown, Wereldwhisky's, Whiskybattle en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s