Auld Stag blended whisky (40%)

De hele zomer lang zoeken we exotische wereldwhisky’s op. Kan het exotischer dan deze Auld Stag? Auld Stag (‘ouwen bok’) is een Egyptische blended whisky. Ja, u leest het goed : het etiket vermeldt ‘distilled and bottled in Egypt’, het land van farao’s en piramides, waar alcohol een groot taboe is voor de moslimmeerderheid. Voor 1997 was de producent ABC (‘Al-Ahram Beverages Compagny) een staatsbedrijf. In 2003 werd het overgenomen door Heineken, die zo wou penitreren in de sterk gesloten Arabische alcohol industrie (en er vooral haar eigen producten verpatsen). Naast whisky, rum en wodka produceert ABC ook bier en alcoholvrije malt drankjes. Volgens collega bloggers werd Auld Stag in 2004 uitgebracht onder licentie van ‘William McLeod & Sons, Edinburgh’, maar op de fles die ik voor me heb is elke verwijzing naar Schotland verdwenen. De meest recente verwijzing naar William McLeod dateert alweer uit 2007. Dieper graven loopt het risico in een scenario voor een James Bond film te belanden.

Auld Stag (40%)

auldstag-1lKleur : lichter dan goud

Geur : Verrassend fruitig, licht en fris. Heel floraal ook, wat de neus erg kunstmatig doet lijken. De alcohol (40%) springt er uit. Bloesems, zoals appelbloesem of kersenbloesem. Daaronder zoete bladerdeeghapjes met gesuikerde kokosschilfers. We zijn te gast op het suikerfeest. Schil van peer. Er zit ook een chemisch randje aan, verfverdunner.

Smaak : Het vruchtvlees van een cavaillon-meloen dichtst bij de schil. Een echo het sap van Doyle-peer. Uitgekauwde bubblegum. Dof, vlak, éénzijdig. Op het eind wat ongedifineerde bitterheid die met heel wat fantasie notig genoemd kan worden.

Finish : Geen.

Balans : Op de neus gaf ik het nog een kans, maar eens in de mond werd het hopeloos. Een verkoopsite tipt om Auld Stag in een cocktail met vermout te gebruiken. Veel vermout a.u.b.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Auld Stag, Blended Whisky's, Notes, Wereldwhisky's en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s