New Zealand Whisky Collection 25y

Het verhaal van de New Zealand Whisky Collection leest als een roman. In 2001 koopt Warren Preston de volledige stock over van de in 1987 ter ziele gegane Willowbank Distillery in Dunedin. Deze whisky werd toenertijd verkocht als Lammerlaw. Maar Preston veranderde de merknaam naar Milford. De New Zealand Whisky Collection put nog steeds uit de 400 oorspronkelijke vaten die aangekocht werden.

Maar sinds de Tasmaanse zakenman Greg Ramsay bij de company betrokken is, krijgt het verhaal een nieuwe dimensie : onder de New Zealand Malt Whisky Compagny gaan ze weer actief stoken. Ramsay was reeds betrokken bij de oprichting van distilleerderijen in Australië en Schotland. De Company hoopt dit jaar nog met stoken te beginnen. Wij nemen hier voorlopig genoegen met een 25y oude expressie van de Willowbank stock. Het is de oudste niet-Europese (en niet-Japanse) whisky ooit op de markt verschenen, zo beweren de makers.

New Zealand Whisky Collection ‘the 25y’ (46%)

NZLWC 25YO-product-page1Geur : Mooi en rond, heel verleidelijk. Een leuke twist tussen tropisch fruit en versgebrande koffie. Marsh mellow? Een getoast randje, als een smeulend takkenvuurtje.

Smaak : De delicate en ronde Milford stijl komt duidelijk naar voor. Veel appel en perzik, rijpe banaan ook. Een flinke fruitschaal, niet overvloedig. Daaronder voorzichtige nootjes. De houtinvloed gaat nergens het fragiele fruitkarakter overheersen.

Finish : Lang, drogend. Fruit en vanille. Daar is dat vleugje rook weer.

Balans : Heerlijk delicaat pallet waarbij het hout nooit het fruit in de weg zit, maar er mooi op aansluit. Milford/Lammerlaw/Willowbank-whisky heeft een zeer broos karakter. Zo’n mooi gebalanceerde whisky uitbrengen getuigt alleen van absolute kunde en klasse. De subtiele rokerigheid maakt deze whisky af, en maakt ‘m een gentleman in rokkostuum.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Milford, New Zealand Whisky Compagny, Notes en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s