Profiel : Aberlour Distilleerderij

Book of Deers

Book of Deers

Op de fles Aberlour stond tot voor kort een afbeelding van een waterbron, de Heilige Drostan bron. De heilige waarnaar deze bron werd vernoemdstaat gekend als de abt die rond 600 na Christus ‘Deer Abbay’ stichtte. Volgens de overlevering werkte de heilige Drostan aan zijn bijbelvertaling, die gekend is als het ‘Book of Deer’, die naast de gebruikelijke latijnse tekst ook fragmenten in het Iers en Galic bevat.

 

Een nieuwe abdij op dezelfde plek, ‘The New Deer Abbay’; was in de 13e eeuw gekend voor zijn bier en distillaten (levenswater). De Saint Drostan bron ligt op wandelafstand van deze charmante distilleerderij, en is zeker een bezoekje waard. Hoewel ze een aberlour-10-yoprominente plaats op het etiket Helaas wordt deze waterbron vandaag de dag niet meer gebruikt door Aberlour, in de eerste plaats omdat de distilleerderij meer water verbruikt dan deze bron kan aanleveren. Het water wordt nu uit verschillende waterbronnen uit de nabijgelegen heuvels van Benrinnes naar de distilleerderij gebracht via pijpleidingen.

De naam Aberlour betekent in het Gaelic iets in de trant van ‘De mond van de kabbelende beek’. De distilleerderij is een oase van rust in het altijd sluimerende Charlestown of Aberlour. Ze ligt op een steenworp van Walkers fabriek die gekend is voor het typisch Schotse ‘shortbread’. De distilleerderij kende een turbulente geschiedenis. De huidige distilleerderij ligt niet meer op zijn oorspronkelijke plek. De eerste distilleerderij die in 1826 door (grootgrondbezitter) James Gordon en Peter Weir werd gebouwd lag iets verderop. Vlak bij de bovengenoemde bron, naast twee watermolens. Tussen 1833 en 1840 werd de distilleerderij geleased aan twee broers, genaamd John en James Grant samen met twee Walker broers. De Grants kregen de smaak van het distilleren goed te pakken, want nadat de lease termijn was verlopen bouwden ze hun eigen Glen Grant distilleerderij in het nabijgelegen Rothes. James Walker kocht dan weer in 1842 de Linkwood distilleerderij.

walkers shortbread

Door een ontploffing in 1898 werd de distilleerderij verwoest, en even verderop opnieuw gebouwd. De nieuwe distilleerderij werd gebouwd met stenen uit de nabijgelegen groeve die de architect William Telford gebruikte om zijn Craigellachie Bridge te bouwen. Van een nood maakte men een deugd door de stookplek bereikbaarder te maken. En nog was dit niet zijn definitieve gedaante. Door een schaalvergroting in 1973 werd nagenoeg de hele distilleerderij afgebroken – behalve de lagerhuizen – en op grotere schaal opnieuw opgebouwd.

Craigellachie Bridge, ontworpen door William Telford, over River Spey

Craigellachie Bridge, ontworpen door William Telford, over River Spey

Aberlour is het paradepaardje van Pernod-Ricard, wiens voorganger Campbell Distillers al vanaf 1945 de whisky promootte. Deze whisky is zeer gekend op de Franse markt, waar het de best verkochte whisky is. Ze stootte er Glenfiddich van de troon. Ook op andere markten kent deze whisky veel groeipotentieel. Na Macallan is dit de distilleerderij die van oudsher gekend stond voor een nadrukkelijk Sherry profiel. In tegenstelling tot Macallan blijft Aberlour deze strategie volgen, ondanks het algemeen gekende tekort aan sherry vaten binnen de Schotse whiksyindustrie. Doorgaans bevat Aberlour 25 tot 50% op sherry-vaten gerijpte whisky. Deze nadrukkelijke sherry-kaart zorgt dat Aberlour een geliefde whisky is bij blenders.

Stillroom van de Aberlour distilleerderij

Stillroom van de Aberlour distilleerderij

Aberlour ABunadh51Aberlour heeft een consistente range, bestaande uit een 10, 12, 16 en 18 jarige expressie, telkens een combinatie van op ex-sherry en ex-bourbon gerijpte whisky. Daarnaast behoort ook de Aberlour A’Bunadh tot de core-range van deze distilleerderij. De A’Bunadh rijpte uitsluitend op oloroso sherry-vaten en wordt steeds op vatsterkte en in batches op de markt gebracht. Dit betekent dat een kleiner aantal vaten voor botteling geselecteerd worden, met kleine verschillen tussen de verschillende batches.

Wie de distilleerderij bezoekt, krijgt de kans om zelf een fles te vullen, rechtstreeks uit het vat. In 2002 werd het vroegere manager house omgebouwd tot een bezoekerscentrum.

 

Technische fiche :

Status : actief
Regio : Speyside (Banffshire)
Opgericht : 1826
Eigenaar : Pernod-Ricard (Chivas Brothers)
Capacitieit : 3,8 miljoen liter alcohol/jaar
www.aberlour.com
The Tulip Glass taste notes
The Tulip Glass Whisky Kaart

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Profiel : distilleerderijen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Profiel : Aberlour Distilleerderij

  1. Pingback: Profiel : Glen Grant Distilleerderij | Daily expressions of sweet and sour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s